JESTE LI ikad pravili domaće piroške? To je popularna ulična hrana u cijeloj istočnoj Europi, pa i kod nas. Tijesto se puni raznim nadjevima (kod nas najčešće sirom), a zatim prži, a postoje i slatke verzije, koje se pune voćem ili džemom.
Napravila ih je naša čitateljica Adriana Drljo, a recept je podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? "Mekane, pune nadjeva", piše ona, a svi su je tražili recept, pa ga donosimo u nastavku.
Potrebni sastojci
Za nadjev možete koristiti koje god sastojke želite (čitateljica je koristila sir, salamu, kečap i majonezu), a za tijesto za piroške trebat će vam:
- mlijeko
- jogurt
- glatko brašno
- ulje
- sol
- jaje
- prašak za pecivo
- suhi kvasac
Kako ih napraviti
Zamijesite tijesto od svih sastojaka (možda će vam trebati i malo više brašna, bitno je da se tijesto ne lijepi za ruke). Nakon što ste ga zamijesili, tijesto ostavite na toplom 40 minuta ili dok se ne udvostruči.
Podlogu pospite brašnom, razvaljajte i režite na kvadratiće, pa svaki kvadratić punite nadjevom po želji. Čitateljica je za nadjev pomiješala sir, salamu, kečap i majonezu, no vi ga možete prilagoditi sebi i svom ukusu.
Krajeve piroški dobro spojite da nadjev ne iscuri i pržite ih na ulju na umjerenoj temperaturi po 6 minuta sa svake strane. Cijeli recept s točnim mjerama je ovdje.