Lovac na pizze u slavnoj napuljskoj pizzeriji, najjeftinija pizza 5.80 eura

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na Hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Danas vam donosimo njegovu priču iz Napulja - dan drugi.

DRUGI DAN naše napuljske avanture iskoristili smo za posjet pizzeriji Francesco & Salvatore Salvo koja se nalazi na sedmom mjestu svjetske TOP 100 liste. Slično kao i 50 Kalo, i pizzerija Salvo ima određen broj stolova za walk-in goste. Kad smo nazvali i pokušali rezervirati stol, rekli su nam da je sve već odavno rezervirano, ali da slobodno dođemo odmah po otvaranju budući da će nam sigurno pronaći slobodan stol za dvoje.

Stigli smo pred pizzeriju malo iza 19 sati i taman kad sam pomislio kako ćemo imati problem s pronalaženjem slobodnog parkirališnog mjesta, prišao nam je pomalo neobičan lik i pokucao na prozor. Spustio sam prozor pomalo bojažljivo uvjeren kako će nas žicati poneki euro, a on mi je na jako dobrom engleskom ponudio, pazi sad, čuvanje auta i parking za samo dva eura!?

Nisam se ni snašao, a lik je u samo pola minute sklonio dvije vespe i oslobodio mi parkirališno mjesto odmah ispred pizzerije. Kasnije sam shvatio foru. Lik ima nekoliko ukoso parkiranih vespi na dijelu kolnika ispred pizzerije pa kad netko naiđe, on pomakne vespe i naplati parkiranje. Iako to nisu označena parkirališna mjesta.  Djelovao mi je nekako samouvjereno i opušteno pa sam pristao na tu pomalo neobičnu ponudu.

Stol na terasi

Dobili smo stol na vanjskoj terasi ispred pizzerije, a skoro su svi stolovi bili prazni. Vanjska se terasa sastoji od dva dijela raspoređenih lijevo i desno od samog ulaza.

Konobar je inzistirao da sjednemo u desni dio iako su oba dijela bila prazna, a ovaj nam je lijevi bio bliži mjestu na kojem smo parkirali pa bi s njega imali i bolji pogled na auto. Iako nam nije objasnio smisao svoje odluke, ubrzo smo shvatili kako je lijevi dio terase predviđen za goste s rezervacijom.

Napunio se u samo desetak minuta, a nedugo zatim i na našem dijelu nije bilo slobodnih stolova. Osoblje je uigrano, djeluju vrlo profesionalno, a i ovdje su nam pizze stigle samo par minuta nakon narudžbe.

Tri kategorije pizze

Salvo ima veliki izbor pizza koje su podijeljene u tri kategorije: klasične (tradicionalne), pizze Salvo i morske. Odmah na jelovniku, na samom početku popisa postoji i kratko pojašnjenje.

Klasične su pizze u biti tradicionalne napoletanske pizze. Pizze di Salvo su inovativne pizze na kojima Salvo spaja tradiciju i nove okuse, a morske su pizze spoj tradicionalnog tijesta i nadjeva sačinjenih od sastojaka iz mora.

Mi smo odabrali jednu tradicionalnu, Pizzu al Pomodoro i jednu pizzu kuće, Fresellu. Fresella je posebna zato što u nadjevu ima male kockice prženog kruha kakve se često koriste kao prilog raznim juhama. Sve to daje neobičnu hrskavost ovoj pizzi u čijem nadjevu dominiraju različite vrste sireva.

Kao što sam već spomenuo, iako se na TOP listama nalazi par mjesta ispod pizzerije 50 Kalo, ova nas je pizza uistinu oduševila i definitivno nam se učinila boljom. Tijesto je tanko, odlične teksture, a rubovi su samo malo uzdignuti, hrskavi i ukusni poput kakvog finog peciva. Ovo je tijesto koje bi se moglo jesti i bez nadjeva.

Zanimljivo je to što je Fresella u biti bijela pizza iako se u popisu sastojaka navodi rajčica. Radi se o vrhunskoj San Marzano rajčici koja je sitno nasjeckana i poslužena u nekoliko malih okruglih hrpica na samoj pizzi. Gledajući sa strane pomislili biste da se radi o hrpicama ajvara. Uistinu neobična kombinacija i način slaganja sastojaka.

Sedam vrsta Margherite

Moram istaknuti i dvije zanimljivosti vezane uz cjenik. Prva je ta što Salvo u svojoj ponudi ima čak sedam vrsta tradicionalne Margherite, a druga je veliki raspon cijena na koji nismo nigdje naišli. Najjeftinija pizza je Marinara i košta 5.80 eura, a najskuplje su neke morske pizze za koje treba izdvojiti i više nego duplo.

The Alchemist i Oceano koštaju 12, a Marinara 4.0 i Terramare 11 eura. Margherite su od šest do devet i pol eura. Moram priznati da smo baš uživali u odabranim pizzama, a tijekom boravka u Salvu pored naše je terase nekoliko puta prošao lik s početka ove priče, namignuo nam je i pokazao palcem kako je sve pod kontrolom.

Stigavši kasnije do auta pod brisačem nismo pronašli nikakvu kaznu, a simpatični je i razigrani lik na naše mjesto odmah prebacio jednu svoju vespu. Tako smo osim uživanja u dobrim pizzama prilikom posjeta Salvu imali i do sada najjeftiniji strogo čuvani parking.

>> Lovac na pizze u jednoj od najboljih pizzerija na svijetu: Što se same pizze tiče...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.