Lovac na pizze u Makedoniji: Tijesto dobre teksture, nadjevi doslovno savršeni

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na Hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Danas vam donosimo njegovu reportažu iz makedonske pizzerije Matto Napoletano.

NAKON nedavnog odlaska u Temišvar ispunila mi se još jedna dvostruka želja. Napokon sam istrčao i jedan polumaraton u Makedoniji, a odlazak na ohridsku sportsku manifestaciju Ohrid TrčaT 2023 iskoristio sam i za posjet prvoj makedonskoj pizzeriji. Budući da smo na povratku iz Ohrida prolazili pored Skoplja, odlučili smo veći dio dana provesti u glavnom gradu Sjeverne Makedonije.

Iako već dulje pratim rad jednog vrhunskog pizza majstora koji trenutno živi i radi u Skoplju, zbog nezgodnog radnog vremena i nešto kasnijeg, za nas prekasnog otvaranja nismo mogli posjetiti njegovu pizzeriju. Zato smo, pomalo neplanirano, posjetili jedinu makedonsku pizzeriju koja se nalazi na top 50 listi europskih pizzerija.

Matto Napoletano

Matto Napoletano prošle je godine bio na 41. mjestu, a ove se godine popeo na visoko 25. mjesto. Nakon nešto dulje, pomalo uobičajene rasprave s GPS navigacijom i traženja upisane adrese po Skoplju napokon smo pronašli toliko željenu lokaciju. Matto Napoletano lijepo je uređena kvartovska pizzerija.

Upravo je lokacija možda i jedini nedostatak koji se može istaknuti. Nije problem ako ste kvartovska pizzerija. Problem je ako je kvart u kojem se nalazite neugledan i zapušten. Lijepa ostakljena terasa pizzerije Matto Napoletana gleda na ulicu, neugledne stambene zgrade i hrpu parkiranih automobila.

Međutim, vrlo brzo smo zaboravili na lokaciju, već pri samom pogledu na lijepo i skladno uređen interijer. Po zidovima vise priznanja i diplome koje nedvosmisleno ukazuju da se u ovoj pizzeriji pravi dobra pizza.

A kad bih samo jednom rečenicom morao opisati pizzu koju u svojoj ponudi ima ova skopska pizzerija, onda bih rekao kako Matto Napoletano priprema upravo onakvu pizzu kakvu tako visokorangirana pizzerija mora pripremati.

Dobro tijesto, dobri nadjevi

Tijesto je dobre teksture, izgledom napoletansko, a nadjevi su doslovno savršeni. Isprobali smo tri pizze, od kojih je jedna, naravno, bila ona s mortadelom i pistacijom. Pizze su podijeljene u tri kategorije na tradicionalne, gurmanske i suvremene napoletanske pizze.

Naručili smo jednu tradicionalnu – Bufalinu, jednu gurmansku – Lady Emilia i jednu suvremenu – Burratinu. Lady Emilia je pizza s mortadelom i pistacijom, a prva je takva pizza na kojoj sam uz pesto od pistacija dobio i izgledom lijepe velike komade tostirane pistacije. Obično se uz pesto na toj pizzi nalazi sitni prah smrvljene pistacije.

Bufalina je u biti nešto pojačana Margherita, a Burratina nas je, osim odličnom burratom, osvojila i jako dobrim crvenim i žutim sušenim rajčicama. Matto Napoletano pravi vrhunske napoletane, a ja bih možda bio još zadovoljniji kad bi im rubovi bili malo više napuhani i prozračniji s nešto više šupljina.

Iako je tijesto dobre teksture, ukusno i lagano, imao sam dojam da su bule mrvicu prevelike (preteške) pa se višak tijesta nekako sakrio u rubovima. Možda je to ipak samo moj subjektivan osjećaj.

Cijene i ukupni dojam

Izbor pizza je velik, a cijene se kreću od 470 denara za Marinaru (7.80 eura) do 950 denara (15.80 eura) za onu najskuplju, Burratinu. Cijena većina pizza je između 600 i 650 denara, odnosno desetak eura.

Osoblje je izuzetno profesionalno i stalno prisutno, ali nenametljivo. Iako smo bili u vrijeme ručka, kad je lokal poprilično popunjen gostima, pizze su nam vrlo brzo stigle na stol. Volim to uvijek istaknuti, uz klasični pribor za jelo, dobili smo i škare za rezanje pizze.

U ponudi imaju i više nego solidnu vinsku kartu, ali sam se ja ipak odlučio za domaće Skopsko Smooth pivo. Za neke sam se pizzerije s europske top 50 liste, nakon što sam ih posjetio, začuđeno pitao kako i zašto su uopće dospjele na tu listu.

Nakon posjeta skopskoj pizzeriji Matto Napoletano puno mi je jasnije zašto je ova pizzerija na top 50 listi i zašto je ove godine napredovala s 41. na 25. mjesto. Siguran sam da će se i sljedeće godine naći visoko na ovoj listi. I to sasvim zasluženo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.