Lovac na pizze u Bocconeu: 13.50 eura za najskuplju, margherita po 7.50 eura

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na Hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Danas vas vodi u zagrebački Boccone.

NEDAVNO sam prilikom izrade popisa zagrebačkih pizzerija osim abecednim redom sve zagrebačke pizzerije poredao prema ocjenama i recenzijama na Google Mapsu. Jedna je od najbolje rangiranih pizzerija na toj listi trešnjevački Boccone Pizza&Ba,r koji je u recenzijama trenutno ocijenjen s vrlo visokih 4.8.

U Bocconeu sam bio prije nekih devet mjeseci i ostao sam mu na neki način dužan. Iako sam ga spomenuo na svim svojim listama, iz meni nepoznatih razloga nisam napisao poseban osvrt. Jednostavno nisam. Zato sam jučer tijekom kratkog odlaska u Zagreb odlučio još jednom otići u Boccone.

Koji je to točno stil?

Nakon prvog sam posjeta Boccone napustio zadovoljan, ali nikako nisam mogao definirati tijesto i ugurati ga u neki stil ili kategoriju. Vuklo je na napoletanski stil, ali više izgledom nego teksturom i okusom. I baš kad sam pomislio da će moj ponovni odlazak u Boccone riješiti te dvojbe, doživio sam veliko iznenađenje.

Boccone ima poprilično drugačiju pizzu, različitog i definitivno još boljeg tijesta! Nešto poput osječkog Novog Saloona i Boccone je napravio veliki korak naprijed. Tijesto je izgledom i dalje napoletansko, ali je teksturom nešto između napoletane i romane. Iako je još uvijek tanko, a dovoljno mekano i savitljivo da krišku možete saviti bez da se lomi i puca, istovremeno je i izuzetno hrskavo.

Dobro pripremljenim bulama prilikom razvlačenja očito se dodaje i manja količina kukuruznog brašna koje tijestu daje hrskavost i intenzivniji miris. Tijesto me teksturom podsjetilo na tijesto kakvo ima zagrebačka pizzerija Verona Due, a okusom na tijesto kakvo sam probao u Slavonskom Brodu u pizzeriji Galiot.

Imaju novog majstora

Bio sam znatiželjan pa sam se raspitao i dobio potvrdu kako Boccone ima novog pizza majstora koji svoje znanje i entuzijazam očito na najbolji mogući način prenosi u vrhunsko tijesto.

Nadjevi su kvalitetni, a uz klasične pizze u ponudi su i specijalne pizze od kojih svakako treba izdvojiti Terazzu, pizzu koja uz pršut i nekoliko odličnih sireva u nadjevu ima lješnjake i med, te Boccone, pizzu s bresaolom i sjeckanom pistacijom.

Ja sam igrao na sigurno pa sam naručio svoju omiljenu Mortadelu koja je uz mortadelu i sjeckanu pistaciju imala odličnu mozzarellu di buffala. Kako bih preduhitrio već uobičajene zločeste komentare, crne su mi se masline svojim kiselkasto gorkim okusom baš dobro uklopile uz mortadelu i pistaciju.

Ja ih volim na skoro svim pizzama. Pogotovo ako se ne radi o lažnim i bojanim zelenim maslinama, već o pravim crnim maslinama. Ove koje sam dobio imaju košticu, mekane su i tamnosmeđe boje. Možda se varam, ali crne su masline koje Boccone stavlja na pizzu definitivno originalne.

Koliko sve to košta

Cijene se kreću od 7.50 eura koliko košta Margherita, do one najskuplje, već spomenute Boccone, za koju treba izdvojiti 13.50 eura. Većina je pizza između 10 i 12 eura. Iako smo sjedili na terasi, nisam mogao ne primijetiti lijepo uređen unutrašnji prostor podijeljen na dvije velike prostorije.

Interijer je uređen skladno i moderno, ali je dodano i nekoliko starinskih detalja. Svakako zanimljiva kombinacija modernog i starinskog. Treba istaknuti i veliku krušnu peć koja ovoj pizzeriji dodatno pojačava toplu i opuštenu atmosferu te upotpunjuje cjelokupni doživljaj.

Boccone je klasična kvartovska pizzerija koja ne baš atraktivnu lokaciju nadoknađuje lijepo uređenim interijerom, opuštenom atmosferom, srdačnim i ljubaznim osobljem i, naravno, jako dobrom pizzom. Nakon ponovljenog posjeta Boccone je i dalje u samom vrhu mojih TOP lista zagrebačkih pizzerija, definitivno jedan od aduta zapadnog dijela grada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.