Kako vi zovete jelo sa slike? Nekada se jelo za doručak na selu

Foto: Martina Franjić

PREŽGANA juha, poznata i kao ajnpren juha, jednostavno je, ali izuzetno hranjivo i ljekovito jelo koje se od davnina priprema u Sloveniji, Hrvatskoj, Austriji i Mađarskoj. Ime "prežgana" dolazi od riječi "prežgati", što na slovenskom znači prepržiti, dok "ajnpren" označava brašno zaprženo na masti ili ulju, koje čini osnovu juhe i dolazi od njemačke riječi Einbrenn, što znači zaprška.

Osnovni recept uključuje brašno, ulje ili mast, češnjak, vodu, jaje i začine po želji, a ova se juha nekada smatrala "seljačkom hranom" zbog svoje jednostavnosti i jeftinih sastojaka. Osim toga, smatra se i ljekovitom, pa se često pripremala bolesnima i rodiljama, a odavno je bila i lijek za želudac i probavu.

Danas se vraća na jelovnike zahvaljujući nostalgiji i sve većoj popularnosti tradicionalne kuhinje, a na nju nas je podsjetila naša čitateljica Martina Franjić, koja je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? objavila fotografiju svoje juhe.

"Kada imam starog kruha, većinom pravim zafriganu juhicu (nekome poznatu kao prežgana, einbrenn, ajnpren ili kako tko već kaže)", napisala je. U nastavku vam donosimo recepte za ovu juhu, a vi nam odgovorite kako ju vi zovete.

1. Prežgana juha

Juha koja ima mnoge druge nazive jednostavna je za pripremu, a treba vam tek nekoliko sastojaka - ulje, brašno, crvena paprika i jaja. Cijeli recept pronađite ovdje.

2. Ajnpren juha s paprikom

Još jedan sličan, a opet drugačiji recept za prežganu ili ajnpren juhu s paprikom možete pronaći ovdje

3. Prežgana bijela juha

Ovdje je recept za bijelu prežganu juhu u koju se dodaje i mlijeko, a osim osnovnih sastojaka možete dodati kim, krutone, noklice ili čak slaninu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.