NEDAVNO smo u ribarnici na zagrebačkom Dolcu pronašli ovčice, ribe srebrnosive boje koje se mogu uloviti diljem Jadrana, a po mnogima su najukusnije ribe iz obitelji ljuskavki. Za kilogram ovčica morat ćete izdvojiti 18 eura, a mi smo pitali chefa Antonija Brajkovića kako ih očistiti i pripremiti. S nama je podijelio par savjeta i recepata.
Kako ih očistiti?
Antonio kaže da je ribu najprije potrebno oprati, a zatim sastrugati ljuske od repa prema glavi. Za to možete koristiti strugač, nož ili vilicu, no pripazite da skinete sve ljuske kako vam ne bi smetale u daljnjoj pripremi ili dok jedete, kaže nam Antonio.
>> Kako ispeći ribu da bude hrskava izvana, a sočna iznutra? Jamie Oliver otkriva trik
Potom nožem zarežite od urogenitalnog otvora do glave i izvucite utrobu, no nemojte zaboraviti zarezati i kralježnicu s unutrašnje strane kako biste oprali sukrvicu. Potom rukama otvorite škržne poklopce i prstima ih iščupajte pa ribu dobro operite i osušite. Sada je spremna za pečenje.
Ovčice iz pećnice
Chef je s nama podijelio dva recepta, jedan za ovčicu iz pećnice i drugi za ovčicu na tavi. Za ovčicu iz pećnice trebat će vam sljedeći sastojci:
- 1 kg ovčica
- 500 g krumpira
- 200 g mrkve
- 200 g komorača
- 200 g luka
- 30 g češnjaka
- 20 g kapara
- 50 g maslina
- 200 g sjeckane rajčice
- 300 ml bijelog vina
- 100 ml vode
- 30 g peršina
Krumpir, mrkvu i komorač narežite na kockice i stavite u pleh za pečenje, začinite solju, paprom i maslinovim uljem i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Potom stavite dinstati luk i češnjak, dodajte sjeckanu rajčicu, zalijte bijelim vinom i vodom te pustite da malo prokuha.
Na kraju dodajte kapare i masline. Ovčicu lijepo začinite, a nakon 40 minuta stavite je u pećnicu s povrćem i zalijte umakom od bijelog vina. Pecite još 25 minuta na 200 stupnjeva i na kraju pospite peršinom.
>> David Skoko: Plava riba je nešto najzdravije što možete kupiti na ribarnici
Ovčice na tavi
Za malo brži ručak ili večeru napravite ovčice na tavi, a trebat će vam sljedeći sastojci:
- 600 g ovčica
- 300 g raštike
- 100 ml bijelog vina
- 90 g maslaca
- 40 g ljutike
- 2 žlice vrhnja
- malo limunovog soka
- sol, papar
Ovčicu prvo isfiletirajte, a glavu i kosti možete iskoristiti za riblju juhu. Filete zapecite na tavi pa ih izvadite, a u istoj ćete tavi napraviti umak od maslaca beurre blanc. U tavu stavite vino, limunov sok i sitno sjeckanu ljutiku, a kada se reducira za 70 posto, postepeno dodajte maslac i miješajte te na kraju dodajte vrhnje i začinite solju i paprom. Raštiku skuhajte, sotirajte na tavi i servirajte. Raštiku stavite s jedne strane tanjura, ribu s druge, a ribu na kraju zalijte beurre blancom.