DANAS se obilježava blagdan svetog Martina, poznat kao Martinje, koje povezujemo s "krštenjem" mladog vina. Osim tradicionalne martinjske guske o kojoj smo pisali, jedu se i neke tradicionalne slastice.
Najpopularnije su orehnjača i makovnjača, čije smo najbolje recepte niže izdvojili, a pripremaju se i razne pite sa sezonskim voćem poput pite od jabuka ili krušaka. Jesenske okuse predstavljaju i kesten pire i kolači s kestenom, dok se u sjevernim dijelovima Hrvatske priprema i zlevanka koja se može poslužiti i kao slatka i kao slana, uz dodatak šećera i vrhnja.
Mlado vino uz štrudlu od oraha popularno i u Austriji
Ovaj put posebno smo se fokusirali na jedan kolač koji volimo tijekom cijele hladnije sezone - štrudlu s orasima. Inače, ova je štrudla popularna i u Austriji ("nussstrudel"), a u ovoj se sezoni poslužuje uz mlado vino u vinskim gostionicama (tzv. Heurigen). Osim što sastojci dobro predstavljaju jesen, slatkoća i dubina okusa oraha dobro se slaže s voćnim notama mladog vina, što je dovoljan razlog da se i nove generacije vraćaju ovom jednostavnom kolaču.
Potrebni sastojci
Za ove brze i jednostavne štrudlice s orasima pripremite sljedeće sastojke.
Za tijesto:
- brašno
- šećer
- vanilin šećer
- maslac
- sol
Za nadjev:
- mlijeko
- šećer
- vanilin šećer
- mljeveni orasi
- marmelada
- rum
Kako se pripremaju
Od svih sastojaka umijesite tijesto i stavite ga u hladnjak. Za to vrijeme krenite s pripremom nadjeva: na vatri zagrijte mlijeko, šećer, vanilin šećer i marmeladu i kuhajte dok se svi sastojci ne otope. Dodajte mljevene orahe pa maknite s vatre. Dobro promiješajte i dodajte rum.
Tijesto podijelite na dva dijela, pa svaki dio razvaljajte u oblik pravokutnika. Stavite nadjev, pa pažljivo zarolajte. Stavite ih na lim za pečenje, zarežite na više mjesta i ispecite. Kada se štrudlice malo ohlade, posipajte ih šećerom u prahu.
Za štrudlice će vam trebati ukupno 40 minuta vremena, a ovaj super recept pronađite ovdje.