Mnogi misle da je ovaj recept kompliciran za pripremu, no mi ćemo vam dokazati suprotno i pokazati kako jednostavno možete napraviti ovo slasno i vizualno privlačno jelo.
Škotska jaja, unatoč svom imenu, zapravo potječu iz Engleske. Smatra se da ih je prvi put pripremila londonska robna kuća Fortnum & Mason davne 1738. godine kao luksuznu deliciju za bogate putnike. Originalno su bila obložena smjesom na bazi riblje paštete, a ne mesa, i prelivena umakom. S vremenom je recept evoluirao, a verzija s mljevenim mesom postala je iznimno popularna diljem Ujedinjenog Kraljevstva.
Danas su škotska jaja omiljeno jelo na piknicima, u pubovima i kao zasitan brzi zalogaj. Njihova popularnost proširila se diljem svijeta, a svaka kultura dodala je svoj mali zaokret, prilagođavajući začine i vrstu mesa lokalnom ukusu. Savršena su kombinacija hrskave vanjštine te sočnog mesa i mekanog jajeta u sredini.
Kruh namočite u mlijeku. Luk sitno nasjeckajte i popržite na tavi na malo ulja dok ne postane staklast. U većoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, ocijeđeni kruh, poprženi luk, sitno sjeckani peršin i protisnuti češnjak. Posolite, popaprite i na kraju dodajte jedno sirovo jaje. Sve dobro promiješajte rukama kako bi se sastojci ravnomjerno sjedinili.
Četiri jaja kuhajte u kipućoj vodi 5 do 7 minuta, ovisno o tome želite li da žumanjak ostane tekući ili da bude potpuno tvrd. Kuhana jaja odmah prebacite u posudu s hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja. Pustite da se ohlade, a zatim ih pažljivo ogulite.
Pripremljenu smjesu mesa podijelite na četiri jednaka dijela. Uzmite jedan dio, na dlanu ga spljoštite u oblik pljeskavice, a u sredinu stavite jedno kuhano jaje. Pažljivo obložite jaje mesom sa svih strana i rukama oblikujte kompaktnu kuglu. Pripazite da nema pukotina kako jaje ne bi ispalo tijekom prženja. Postupak ponovite s preostalim jajima i mesom.
Pripremite tri duboka tanjura: jedan s brašnom, drugi s preostalim umućenim jajetom i treći s krušnim mrvicama. Svaku mesnu kuglu prvo pažljivo uvaljajte u brašno, zatim u razmućeno jaje i na kraju u krušne mrvice. Pobrinite se da je cijela površina dobro prekrivena.
U dubljoj posudi zagrijte dovoljno ulja za prženje. Pecite jaja, jedno po jedno, okrećući ih kako bi sa svih strana dobila zlatnosmeđu boju i ravnomjerno se ispekla. Pečena jaja izvadite na kuhinjski ubrus kako bi upio višak masnoće. Poslužite ih topla, prerezana na pola, uz salatu ili umak po želji.