JOŠ JEDAN hit recept pronašli smo u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, i to onaj za sočne rum-kocke naše čitateljice Mire Zvijerac.
Mirine rum-kocke
Sve su mjere u ml, pa vam ne treba vaga, a početna količina je za lim za pečenje dimenzija 36x26 cm.
Biskvit:
- 4 jaja
- 250 ml šećera
- 5 žlica ruma
- 1 vanilin šećer
- 300 ml jogurta
- 250 ml ulja
- 400 ml oštrog brašna
- 5 žlica kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 1 prstohvat soli
Preljev:
- 250 ml mlijeka
- 100 ml šećera
- 4 žlice ruma
Glazura:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 250 g mliječne čokolade
- 5 žlica ruma
Napravite biskvit. Izmiksajte jaja i šećer da nastane pjenasta smjesa. U to dodajte ostale sastojke, izmiksajte da ne bude grudica i stavite u lim za pečenje koji ste lagano nauljili i pobrašnili. Pecite na 180 stupnjeva oko pola sata.
Za preljev sve otopite na laganoj vatri i mlaki pečeni biskvit prelijte mlakim preljevom. Na pari nakon toga otopite sastojke za glazuru. Umjesto mliječne, slobodno koristite tamnu čokoladu. Kad kolač prelijete glazurom, ostavite da se dobro ohladi - par sati ili još bolje, preko noći.