JABUKE su sada u sezoni i skoro svaki vikend radimo neki kolač s njima, od pita do savijača, a danas je red došao na nešto malo drugačije. Riječ je o kolačićima s jabukama koji su prikupili stotinu lajkova na Fejsu - jer, tko ne voli jabuke?
Autorica ovog recepta je naša čitateljica Lidija Vulić-Ćurić, a u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? je i podijelila recept za ove sočne kolačiće. Koliko je jednostavno, uvjerite se i sami. Evo kako se radi i što će vam sve od sastojaka biti potrebno.
Potrebni sastojci
Za pripremu tijesta bit će vam potrebno:
- oštro brašno
- glatko brašno
- maslac
- vrhnje
- sol
- vanilin šećer
Nakon što napravite tijesto pripremite nadjev, a za njega će vam trebati:
- jabuke
- šećer
- voda
- vanilin šećer
- cimet
- rum po želji
Kako se priprema
Od navedenih sastojaka prvo zamijesite tijesto pa ga ostavite u hladnjaku da se stegne, otprilike dva sata. Dok se tijesto hladi, jabuke ogulite i naribajte, stavite ih u lončić i dodajte im šećer. Ulijte vodu i sve zajedno dinstajte dok tekućina ne ispari. Na kraju dodajte vanilin šećer, cimet i malo ruma po želji.
Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte ga te izrežite na kocke veličine 8×8 centimetara. Jedan dio tijesta izrežite na trakice, na sredinu staviti jabuke i preklopite krajeve. Kolačiće pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta, a ohlađene kolačiće posipajte šećerom u prahu.
Ovi su jednostavni kolačići kao stvoreni za vikend, pa ako vam se slučajno najave gosti, a ne znate što biste im ponudili, napravite ovo - cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.