AKO niste odlučili u siječnju ići na dijetu, ovaj recept će vam pomoći da potvrdite kako to ionako nije bila dobra ideja. Naša čitateljica Marija Ričko iz Facebook grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali? objavila je fotografije pogače punjene mozzarellom i češnjakom koja izaziva opake zazubice.
"Totalno paše nakon ovih blagdana - pogača s mozzarellom i češnjakom", napisala je, a svi ispod objave žele recept. "Ovo izgleda mrak", pišu. Prenosimo ga i mi.
Sočna pogača s mozzarellom i češnjakom
Sastojci za tijesto:
- 450 g glatkog brašna
- 250 ml toplog mlijeka
- 2 žlice ulja
- vrećica suhog kvasca
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
Sastojci za premaz i punjenje:
- 2 žlice omekšalog maslaca
- 1 žumanjak
- prstohvat soli
- sitno sjeckani peršin
- režanj sitno sjeckanog češnjaka (može i više, ovisi koliko volite češnjak)
- 250 g mozzarelle
Priprema:
U toplom mlijeku pomiješajte kvasac i šećer te ostavite da se zapjeni. U zdjelu gdje ste usuli brašno ulijte mlijeko s kvascem i ostale sastojke za tijesto pa umijesite mekano i glatko tijesto. Ostavite pokriveno čistom krpom da se diže, oko pola sata će biti dovoljno.
Za premaz na laganoj vatri otopite maslac pa sklonite s vatre i umiješajte peršin, češnjak, sol i žumanjak. Mozzarellu prerežite na pola pa svaku polovicu narežite na tanke šnite. U lim za pečenje stavite masni papir kako se pogača ne bi zalijepila, naročito zbog sira.
Stavite tijesto da pokrije dno pa zarežite u mrežu jako oštrim nožem. Punite sve rezove mozzarellom i premažite maslacem u koji ste umiješali češnjak, žumanjak, sol i peršin. Ostavite da se sve skupa još digne, taman dok čekate da se zagrije pećnica na 200 stupnjeva pa pecite 20 minuta do pola sata, ovisno o jačini pećnice. Obavezno jedite dok je još toplo.