Miris meda, cimeta i toplih začina nepogrešiv je znak da se bliži najsvečanije doba godine. Medenjaci su klasik bez kojeg su blagdani nezamislivi, a mi vam donosimo recept za posebno sočnu i aromatičnu verziju koju ćete s lakoćom pripremiti.
Ovi se medenjaci peku u kalupima pa su idealni za one koji nemaju vremena ili volje za valjanje tijesta i izrezivanje oblika, a recept za svoje prve ovogodišnje medenjake podijelila je čitateljica Suzana Kišiček u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?
Od sastojaka će vam trebati:
U manjem loncu pomiješajte mlijeko i med. Lagano zagrijavajte uz miješanje dok se med u potpunosti ne otopi. U zasebnoj, većoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke: brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, cimet i začin za medenjake. Možete koristiti kupovni začin za medenjake ili napraviti svoj prema ovom receptu.
Toplu smjesu mlijeka i meda, zajedno s uljem, postupno ulijevajte u suhe sastojke. Miješajte dok ne dobijete glatko, gusto tijesto bez grudica. Silikonske kalupe za pečenje lagano premažite uljem kako biste kasnije lakše izvadili pečene medenjake. Ulijte tijesto u pripremljene kalupe i pecite na 180 °C otprilike 15 do 20 minuta. Vrijeme pečenja ovisi o veličini i dubini kalupa.
Nakon pečenja, ostavite medenjake da se ohlade. Za glazuru, otopite tamnu čokoladu s jednom žličicom kokosovog ulja na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Ohlađene medenjake premažite čokoladnom glazurom i ostavite da se stisne prije posluživanja, a cijeli recept pronađite ovdje.