SMJEŠTENI u ravničarskoj Slavoniji, Harkanovci su malo selo koje se nalazi pored Valpova. Ondje je rođena 74-godišnja Aga Bošnjak i tu je cijeli život živjela, radila i odgojila osmero djece.
Aga danas živi sama sa svojim guskama, mačkama i kokošima, a nas je pustila u svoj dom i pokazala nam kako se priprema faširani krumpir prema starinskom receptu koji je naučila od svoje majke.
Seoski život ju veseli
Ima deset golovratih kokoši i dva pijetla, cijeni mir i jednostavnost seoskog života i ne bi ga mijenjala ni za što. Jaja koja nesu njezine kokoši imaju svjetlozelenu ljusku, a žumanjci su jarko narančasti i vrlo gusti.
Aga uživa u kuhanju i ne smatra ga napornim, svoje obroke dijeli s mačkama, a malo daje i guskama i kokošima, tako da svi imaju koristi od njezinih kulinarskih vještina.
Faširani krumpir
A sad krenimo na recept za ovo ukusno i izdašno jelo koje baka Aga često priprema. Za ovaj recept će vam trebati: 1 kg krumpira, 1/4 glavice kupusa, 1 crveni luk, 1 manja glavica češnjaka, 2 žličice slatke mljevene paprike, prstohvat Vegete, sol i papar prema ukusu, 2 jaja, 200 g vrhnja ili jogurta i 2 žlice masti.
Za početak zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Krumpir ogulite i naribajte u veliku zdjelu za miješanje. U zdjelu s krumpirom dodajte naribani kupus, luk i češnjak. Dodajte mljevenu papriku, malo Vegete, sol i papar i sve dobro izmiješajte.
U posebnoj posudi umutite jaja i umiješajte vrhnje ili jogurt. Ovom smjesom prelijte naribano povrće i sve zajedno dobro promiješajte. Smjesu premjestite u namašćenu vatrostalnu zdjelu i po vrhu premažite mašću.
Ovako pripremljen krumpir stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 do 30 minuta. Nakon što je krumpir gotov, izvadite ga iz pećnice i poslužite uz zelenu salatu ili kiselu zimnicu.
Nadamo se da ćete uživati u ovom starinskom jelu bake Age! Detaljan recept možete pronaći na ovom linku.
Prisjettite se što su kuhale Mira i Božica
Ako niste pogledali ili ste zaboravili što su kuhale bake Mira i Božica iz našeg serijala Bake kuhaju, njihove recepte možete pronaći ovdje.