Bakalar nikad skuplji, sve skuplja i druga morska riba. "Nisam luda platiti 50 eura"

Foto: Index

BAKALAR je riba kraljevskog okusa, a takva mu je postala i cijena. Prije tri godine kilogram je u trgovini koštao 35 eura, danas 50, a ponegdje i 65 eura, ovisno o vrsti. Unatoč cijeni, svake godine se uveze oko 250 tona bakalara koji završi na blagdanskom stolu. 

Osim bakalara, tu je i svježa riba. Cijena nešto veća nego prošle godine. Provjerili smo što se nudi u splitskoj ribarnici i koliko će ove godine Splićani duboko posegnuti u džep. 

 

Od škampi do bakalara

Uglavnom se traži sipa, lignja, palamida i plava riba, a glavno pitanje je - cijena. 

"Cijene su standardne, nisu se nešto specijalno mijenjale u odnosu na ovaj mjesec. Grdobina je između 7 i 16 eura, naravno ovisno o veličini. Brbavica (školjka) 20 eura kilogram, škampi idu od 20 do 40 eura. Čak su jučer mali škampi bili po 7 eura. 

Ljudi se pripremaju za Badnjak, a najviše kupuju škampe, lignje i ono što se općenito prodaje, jer ne znamo jest ribu, jer je nama komarča dračava, kao i girica. Pa se većinom prodaje filetirana riba, veliki moli i bakalar. On isto nema drače", rekao nam je prodavač Siniša. 

Cijena liganja do 40 eura, sipa 30, trlja 10, a cipal 8 eura po kilogramu. 

"U ponudi nema što nema, jedino nema plave ribe. Nema srdele. I dalje caruje lignja koja se prodaje od 15 do 40 eura, ovisno o načinu lova. Mola ima od 6 do 10 eura. Kozice se trenutačno jako loše love. Sve ovisi o trenutku i vremenu. 

Sad caruje malo bolja riba. Umjesto bakalara ljudi kupuju sipu, lignje i grdobinu. Svak priča o bakalaru, ali ovo se više prodaje. Jeftiniju ribu neću prodat. A što će ljudi spremat za Badnjak, ovisi o prihodima, jer je sve poskupjelo. 

Mi ćemo doma ove godine spremati grdobinu i lignje. To će žena jer smo ja i kuhanje dva odvojena pojma. Ne znam pofrigat dva jaja, ipak žena drži četiri kantuna kuće", našalio se prodavač Ivo, a Splićanka Ivana je dodala: 

"Nema bakalara ove godine u mene na stolu. Što fali molima? Oni se isto mogu spremiti na bijelo. To je dobra riba, a puno jeftinija od bakalara. Istina da je danas sve poskupjelo, ali je stvar principa. Nisam luda platit 50 eura bakalar, pa nije od zlata."

Splićanka: Kupi se iako je strašno skupo

I dok jedni bakalar mijenjaju drugim morskim delicijama, drugi ne odustaju od tradicije i bianco bakalaru unatoč cijeni. 

"Za Badnjak spremamo tradicionalno bakalar na bijelo i naravno crni rižoto od sipe. Ne vole svi bakalar pa uvijek imamo još nešto uz njega. Ove godine je dobro poskupio bakalar, ali mislim da se u trgovinama može naći povoljnije. I mislim da si danas i oni s malom mirovinom, kao ja, mogu priuštiti jedan mali bakalar od 12 eura", smatra Anka. 

Spremaju se i zalihe škampi jer cijena im, kažu, može biti veća na Badnjak. 

"Uz škampe ćemo praviti i bakalar na bijelo. S cijenom moramo bit zadovoljni što god da uzeli, jer nas nitko ništa ne pita. Tako je kako je. Nije ni lani bilo jeftino, a kad su euri, onda bolje da ne preračunavamo. Kupi se iako je to strašno skupo, svake godine je sve skuplje i skuplje", govori nam Vanda. 

Bakalar se osim na tradicionalan način može spremati na razne načine. Od zapečenog s povrćem, salate do raznih namaza. 

"Svi volimo bakalar i onda se jednom godišnje potrudimo da se na stolu nađu razna jela od ove kraljevske ribe. Volimo kuhati i eksperimentirati, ali uvijek radimo paštetu i bakalar u korici od parmezana. To bih svima preporučio da probaju. 

A s cijenom bio ili ne bio zadovoljan, ona je takva. Tko može, priuštit će si, tko ne može, zamijenit će s nekom jeftinijom ribom. Na peškariji ima dosta izbora, ako je nekome lignja od 25 eura skupa, ima i ona od 15, a i cipli za 7 eura. Bitnije je tko je za stolom, a ne što je na stolu", zaključio je Splićanin. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.