Adventski kalendar recepata: Vrijeme je za svima najdraže vanilin kiflice

Foto: Shutterstock

DAN 18. našeg adventskog kalendara s receptima, u kojemu vam od 1. do 25. prosinca svaki dan pišemo o nekom jelu tipičnom za ovo doba godine, otvaramo s prhkim vanilin kiflicama, slasticom koja je tijekom godina postala svojevrsni sinonim za blagdane, a danas nema kućanstva u kojemu se ove kiflice neće naći na blagdanskom stolu.

Vanilin kiflice ili Vanillekipferl mali su keksići u obliku polumjeseca koji se izvorno rade s orasima, a u njih mogu ići i bademi i lješnjaci. Svoj prepoznatljiv okus dobivaju tek kada se posipaju vanilin šećerom, a posebno su popularni u Hrvatskoj, ali i šire - u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Češkoj i Mađarskoj.

Austrijske kiflice popularne diljem Europe

Vanilin kiflice potječu iz Beča i tradicionalno se prave za Božić, a mogu se pronaći i u brojnim bečkim kafićima. Iz Austrije su se proširile na ostatak Europe gdje su postale tipična zimska slastica, a prave se u obliku potkove ili turskog polumjeseca, što simbolizira proslavu pobjede nad Turcima 1683. godine.

Iako su omiljene i vrlo ukusne, vanilin kiflice prave se od tijesta koje, kada se stvrdne, postane vrlo krhko pa treba paziti kada ih se oblikuje u polumjesece. Tijesto se prije oblikovanja mora zamotati u prozirnu foliju i odstajati najmanje sat vremena u hladnjaku, a zatim ga se nareže na komadiće koje se oblikuje u kiflice.

Vanilin kiflice se zatim uvalja u šećer u prahu pomiješan s vanilin šećerom, što im daje taj specifičan okus vanilije, a kako bi što duže ostale tako fine i prhke, najbolje je čuvati ih u limenim kutijama.

Recepti za vanilin kiflice

Ranije smo pisali o jednoj našoj čitateljici koja vanilin kiflice već 25 godina pravi po istom receptu i nikada ne razočaraju, a s nama je ovdje podijelila svoj recept. U nastavku pronađite još nekoliko recepata, kako za vanilin kiflice tako i za malo drugačije kiflice s orasima, bademom ili kokosom.

Vanilin kiflice

Roščići od vanilije

Kiflice s orasima

Prhke kiflice s bademom

Kokos kiflice

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.