Adventski kalendar recepata: Medenjaci, keksići koji postoje još od srednjeg vijeka

Foto: Shutterstock

DAN 16. našeg adventskog kalendara s receptima, u kojemu vam od 1. do 25. prosinca svaki dan pišemo o nekom jelu tipičnom za ovo doba godine, posvećujemo možda i najpopularnijim božićnim kolačićima - medenjacima.

Ovi fini prhki kolačići mogu stajati tjednima, a poseban okus daje im upravo začin za medenjake, u kojemu se nalaze svi oni začini koje povezujemo s Božićem - od cimeta, klinčića i đumbira, do kardamoma i zvjezdastog anisa. Naravno, nezaobilazan dodatak je i med (otud i ime - medenjaci), a često se u njih stavlja i aroma vanilije.

Prvi medenjaci pravili su se u Njemačkoj

Medenjaci se u Europi rade još od srednjeg vijeka, a iako se smatra da su se kolači s medom pravili još u antičkoj Grčkoj, medenjaci kakve danas poznajemo dolaze iz njemačkog Nürnberga - on je nekad bio centar trgovine začinima i tamo su nastali prvi medenjaci. Tako su medenjaci ili Lebkuchen postali važan dio njemačke tradicije, a diljem zemlje se peku i dan danas, baš u vrijeme blagdana.

S druge strane, prema nekim izvorima ti medenjaci koji su se pekli u Nürnbergu napravljeni su prema receptu časnih sestara iz njemačkog Aachena, koji se nalazi uz granicu s Belgijom, pa se smatra da su časne sestre recept dobile iz Belgije. A osim uz Njemačku, medenjake vežemo i uz Dansku - tamošnji grad Christiansfeld naziva se i gradom medenjaka, a prva tvornica medenjaka tamo je osnovana u 17. stoljeću i radi još i danas.

Savjeti za najbolje medenjake

S obzirom na to da bez medenjaka nema Božića, imamo par savjeta kako da vam ispadnu odlično. Za početak, pecite ih samo dok ne porumene i pazite da ih ne prepečete kako bi ostali sočni i mekani. Ako volite čokoladu, u smjesu za medenjake možete dodati i par žlica kakaa kako bi dobili tu lijepu smeđu boju i imali bolji (i čokoladniji) okus.

Budući da medenjaci imaju dug rok trajanja, u metalnoj ih kutiji možete čuvati i do mjesec dana. Kutiju obložite papirnatim ubrusima i držite ju u suhoj smočnici, a kako bi kolačići što dulje bili mekani i svježi, u kutiju ubacite komadić neoguljene jabuke.

Božićni medenjaci

Medenjaci

Medenjaci s orasima

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.