Žgaravica je neugodan osjećaj žarenja u prsima ili gornjem dijelu trbuha. Napadi pečenja mogu značajno smanjiti kvalitetu života i uzrokovati stalnu nelagodu. Što biste trebali uključiti u svoju prehranu kako biste se riješili neugodnih simptoma? Evo sedam prijedloga.
Jogurt
Probiotici mogu poboljšati probavu i smanjiti rizik od žgaravice. Najvažnije je da jogurt bude prirodan i bez šećera, u protivnom se simptomi mogu samo pogoršati.
Banane
Banane pomažu smanjiti agresivne učinke želučane kiseline, dok škrob koji sadrže oblaže sluznicu jednjaka i želuca.
Dinja
Ovo je voće alkalni proizvod. Osim toga, dinja je bogata magnezijem koji smanjuje kiselost želuca i osjećaj peckanja.
Đumbir
Đumbir ima ljekovita i protuupalna svojstva te poboljšava probavu. Jednu čajnu žličicu đumbira potrebno je preliti čašom kipuće vode i ostaviti 10 do 15 minuta. Vjeruje se da takvo piće može pomoći u smanjenju žgaravice.
Zobene pahuljice
Zobene pahuljice korisne su za sve bolesti probavnog sustava jer pomažu omekšati nadraženu sluznicu jednjaka.
Zeleno povrće
Zeleno povrće može smanjiti kiselost želučanog soka i ublažiti simptome žgaravice.
Žvakaće gume
Žvakanjem se oslobađa slina koja neutralizira kiselinu. Ključno je odabrati žvakaću gumu bez metvice i šećera.