S DOLASKOM hladnijih dana i ranijih večeri, mnogi se nakon posla vesele toplom, zasitnom obroku. Večera je za mnoge trenutak opuštanja i užitka, ali ono što jedemo nekoliko sati prije spavanja može snažno utjecati na naše zdravlje. Kako se noću probava usporava, neki omiljeni obroci mogu potaknuti upale, nadutost i debljanje, upozorava dijetetičarka Kezia Joy u razgovoru za SheFinds.
Joy je izdvojila četiri uobičajena jela koja je, prema njezinim riječima, najbolje izbjegavati navečer.
Hrskava i mirisna pohana piletina mnogima je omiljena brza večera, no ako se konzumira često, može negativno utjecati na zdravlje.
"Pohano ili panirano meso često se priprema u biljnim uljima bogatim omega-6 masnim kiselinama, koje doprinose upalama kada se konzumiraju u prekomjernim količinama", napominje dr. Joy.
Zapečene tjestenine, krumpiri ili lazanje mnogima su omiljena "utješna hrana", ali iza njihova bogatog okusa često se kriju velike količine zasićenih masti, soli i rafiniranih ugljikohidrata. "To je hrana za utjehu, ali to općenito znači gomile zasićenih masti, vrhnja i natrija", objašnjava dr. Joy.
Dodaje kako su ova jela bogata mliječnim proizvodima, što može izazvati upalu kod osoba osjetljivih na laktozu ili kazein.
"Kombinacija bijelih ugljikohidrata i dodatnih kalorija iz umaka na bazi vrhnja također može dovesti do skladištenja masti. S vremenom, ovaj obrazac prehrane može dovesti do kronične upale i otežati održavanje željene tjelesne težine."
Pizza je praktičan i brz obrok, no u svojoj klasičnoj verziji često sadrži upalne sastojke. "Obična pizza sadrži nekoliko upalnih sastojaka: rafinirano brašno u tijestu, zasićene masti u siru i prerađeno meso kao glavne dodatke, poput feferona ili kobasice", ističe dijetetičarka.
Takve kombinacije obiluju natrijem i konzervansima koji uzrokuju zadržavanje vode i nadutost. Upozorava da "često jedenje pizzemože poremetiti hormonalnu ravnotežu i podići razinu upale u tijelu". Zato, umjesto klasične pizze, preporučuje zdravije verzije s tijestom od cjelovitih žitarica i svježim povrćem umjesto prerađenih mesnih dodataka.
Iako je tjestenina brza i ukusna večera, ona pripremljena od bijelog, prerađenog pčeničnog brašna gubi većinu hranjivih tvari i vlakana.
"Prerađeni ugljikohidrati poput bijele tjestenine i riže lišeni su vlakana i esencijalnih hranjivih tvari, što dovodi do skokova šećera u krvi i navala inzulina", objašnjava Joy.
Ovi procesi, dodaje, dugoročno uzrokuju skladištenje masti, osobito u području trbuha, i narušavaju ravnotežu crijevne flore. "Ove namirnice ne sadrže protuupalne antioksidanse i vlakna potrebna za smanjenje upale. Redovito jedenje može izazvati upalni odgovor zbog kojeg vaše tijelo teško pravilno sagorijeva masnoće."