SMANJIVANJE konzumacije crvenog i prerađenog mesa u korist povećanja konzumacije mahunarki, cjelovitih žitarica i orašastih plodova moglo bi produžiti očekivani životni vijek za više od desetljeća, sugerira nova studija.
Tim istraživača sa Sveučilišta Bergen u Norveškoj usporedio je "tipičnu zapadnjačku prehranu" s "optimalno uravnoteženom prehranom" i otkrio da bi prelazak na potonju mogao dodati do 10.7 godina života za žene i 13 godina života za muškarce.
Od čega se sastoji "tipična zapadnjačka prehrana"?
"Tipična zapadnjačka prehrana" često ne sadrži gotovo nikakve mahunarke, sastoji se od premalo voća i povrća i previše mliječnih proizvoda i slatkih pića.
Promjene u prehrani kasnije u životu i dalje mogu rezultirati znatno dužim životnim vijekom, pokazalo je istraživanje, čak i za ljude koji promjene uvedu u 80-ima.
Muškarci i žene u svojim 60-ima dobit će 8.4 godine života ako zamijene naše crveno meso i prerađeno meso za "uravnoteženiju prehranu", dok bi oni u svojim 80-ima još mogli dodati 3.4 godine.
Individualne varijacije
Studija, objavljena u časopisu PLOS Medicine, dovela je do zaključka da postoje "značajne individualne varijacije u profilu prehrane", što znači da su se prednosti prehrane razlikovale od osobe do osobe, ovisno o njihovoj postojećoj prehrani, dobi i čimbenicima koji formiraju stil života.
Na primjer, ljudi koji već konzumiraju prehranu koja je relativno slična "optimalnoj prehrani" mogu očekivati manje dodatnih koristi u usporedbi s pojedincima koji se hrane "tipičnom zapadnjačkom prehranom".
"Razumijevanje relativnog zdravstvenog potencijala različitih skupina hrane moglo bi omogućiti ljudima da ostvare izvedive i značajne zdravstvene dobitke", napisali su autori studije.