Hrana koja je prepuna hranjivih tvari i niskokalorična igra ključnu ulogu u kontroli tjelesne težine. Osim toga, bori se protiv upala u cijelom tijelu, smanjujući rizik od kroničnih bolesti. Uključivanjem takvih namirnica u svoju prehranu, stvaramo učinak koji ne samo da pomaže u mršavljenju, već podržava i optimalno blagostanje.
Takva hrana sadrži esencijalne hranjive tvari, antioksidanse i zdrave masnoće koji zajedno rade na povećanju razine energije, poboljšanju raspoloženja i podržavaju različite tjelesne funkcije, što u konačnici pridonosi zdravijem načinu života. Liječnik dr. Tej Pratap Singh otkrio je dvije takve namirnice.
1. Losos
Losos je poznat po svojim prednostima u borbi protiv upala i pomoći u mršavljenju. Bogat omega-3 masnim kiselinama, posebno EPA i DHA, losos posjeduje moćna protuupalna svojstva koja pomažu smanjiti upalu u cijelom tijelu. To ne samo da ublažava simptome kroničnih bolesti, već podržava i opće dobro.
Osim toga, visok sadržaj proteina u lososu potiče osjećaj sitosti i pomaže u regulaciji apetita, što ga čini izvrsnim izborom za ljude koji pokušavaju skinuti koji kilogram.
"Riba, poput lososa, bogata je omega-3 masnim kiselinama koje imaju snažna protuupalna svojstva. Može pomoći u smanjenju upale u tijelu i potencijalno spriječiti debljanje poboljšavajući osjetljivost na inzulin", kaže Singh za SheFinds.
2. Zeleno lisnato povrće
Lisnato povrće, poput špinata, kelja i blitve, poznato je po svojim snažnim protuupalnim svojstvima, zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidansa, vitamina i minerala. Te hranjive tvari pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu, čime se smanjuje upala koja je često povezana s kroničnim bolestima poput bolesti srca i dijabetesa.
Također, lisnato povrće ima nevjerojatno malo kalorija, a prepuno je vlakana, što ga čini izvrsnim izborom za mršavljenje, tvrdi liječnik. "Špinat, kelj i blitva odlični su izvori vitamina i minerala. Mogu smanjiti upalu i podržati mršavljenje nudeći niskokalorične opcije bogate hranjivim tvarima", zaključio je dr. Singh.