Liječnik: Tri doručka povisuju kortizol i uzrokuju masnoću na trbuhu nakon 40. godine

Foto: Pexels

Posljednjih godina mnogo se govori o utjecaju kortizola, hormona stresa, na naše zdravlje. Kronično povišene razine kortizola mogu ozbiljno utjecati na opće stanje organizma. Kako tijelo stari i postaje osjetljivije na hormonske promjene, uključujući i porast kortizola, važno je pratiti njegove razine. Kortizol utječe na metabolizam, razinu šećera u krvi i skladištenje masti te može pridonijeti tvrdokornoj masnoći na trbuhu, slabosti i razgradnji mišića.

Dakle, prehrana je jedan od najvažnijih čimbenika u regulaciji kortizola. Stoga je liječnik dr. Olalekan Otulana istaknuo tri popularne opcije za doručak koje bi mogle povisiti kortizol i uzrokovati masnoću na trbuhu nakon 40. godine. Evo na što posebno upozorava.

Zaslađene žitarice

Zaslađene žitarice, iako praktične i ukusne, često sadrže velike količine dodanih šećera i rafiniranih ugljikohidrata koji mogu narušiti hormonalnu ravnotežu.

"Zaslađene žitarice brzo podižu šećer u krvi, što dovodi do naglog pada i potiče lučenje kortizola da bi se razina glukoze vratila u ravnotežu. Taj ciklus može s vremenom povećati masnoću oko trbuha, osobito nakon 40. godine, kada metabolizam prirodno usporava", ističe liječnik dr. Otulana za SheFinds.

Tost od bijelog kruha s marmeladom

Ovaj klasični doručak sadrži gotovo isključivo rafinirane ugljikohidrate i dodani šećer, s vrlo malo vlakana i proteina. "To je kombinacija koja izaziva nagle oscilacije šećera u krvi, stimulira lučenje kortizola i povećava glad i žudnju tijekom dana", kaže dr. Otulana. Za zdraviju alternativu preporučuje integralni tost, koji je bogatiji vlaknima.

Prerađene energetske pločice

Mnoge prerađene pločice koje se reklamiraju kao zdrave zapravo sadrže velike količine šećera, sirupa i konzervansa. "One često izazivaju isti odgovor šećera i kortizola kao i slatkiši", upozorava dr. Otulana. Umjesto da se oslanjamo na njih, bolje je unaprijed pripremiti zdrave doručke za ponijeti - naše tijelo će nam biti zahvalno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.