Uzimanje vitamina svaki dan može biti korisno za zdravlje, osobito ako prehrana ne sadrži sve potrebne nutrijente. Ipak, stručnjaci upozoravaju da prekomjerno uzimanje dodataka može imati suprotan učinak i ugroziti zdravlje, osobito srce. Liječnici dr. Peter Brukner i dr. Michael Lahey istaknuli su četiri vrste dodataka prehrani s kojima treba biti posebno oprezan.
Iako je poznat po snažnim antioksidativnim svojstvima, dr. Lahey upozorava da visoke doze mogu biti štetne. "Velike doze vitamina E, veće od 400 međunarodnih jedinica dnevno, povezane su s hemoragijskim moždanim udarom i zatajenjem srca", kaže za SheFinds. Dodaje da je sigurnije unositi vitamin E iz hrane nego iz dodataka: "Preporučujem da ga unosite putem namirnica poput orašastih plodova, sjemenki i špinata."
Prema riječima dr. Bruknera, vitamin D ključan je za jake i zdrave kosti, no prevelika količina može povisiti razinu kalcija u krvi, što šteti zdravlju. "Kada je kalcija previše, može doći do bubrežnih kamenaca i drugih ozbiljnih problema. U probavnom sustavu, visoke doze vitamina D mogu ometati apsorpciju drugih nutrijenata, što dovodi do zatvora ili proljeva", objašnjava.
Prekomjerni unos željeza može uzrokovati zatvor, mučninu i bol u trbuhu, a dugoročno oštetiti jetru. "Previše željeza može dovesti do stanja poznatog kao preopterećenje željezom, koje negativno utječe na jetru i druge organe", navodi dr. Brukner. Dodaje da višak željeza može narušiti ravnotežu dobrih i loših bakterija u crijevima te izazvati upale i probavne smetnje.
Iako su omega-3 masne kiseline korisne za srce, mozak i smanjenje upala, dr. Brukner napominje da s njima također treba biti umjeren. "Omega-3 su obično vrlo zdrave, ali visoke doze mogu povećati rizik od krvarenja i uzrokovati nepravilan rad srca", navodi. Dodaje i da prevelike količine mogu izazvati probavne tegobe poput nadutosti i plinova, osobito kod osoba koje ih uzimaju uz lijekove za razrjeđivanje krvi.