KARDIOVASKULARNE bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu, a iako se radi o složenoj skupini zdravstvenih stanja, brojni stručnjaci ističu da prehrana igra ključnu ulogu u prevenciji. Pravilna prehrana ne samo da smanjuje rizik od srčanih bolesti već poboljšava i cirkulaciju - što znači manju vjerojatnost nastanka ugrušaka i bolje funkcioniranje cijeloga organizma, piše Parade.
"Prehrana usmjerena na zdravlje srca važan je temelj za bolje kardiovaskularno zdravlje", ističe kardiolog dr. James D. Mills. Ako želite ojačati srce i poboljšati protok krvi, a pritom pazite na budžet, kardiolozi preporučuju tri jednostavne i dostupne namirnice koje možete konzumirati tijekom cijele godine.
Mahunarke su već dugo poznate kao nutritivno bogate i korisne za zdravlje srca. "Grah je izvrsna, zaokružena namirnica", kaže intervencijski kardiolog dr. Cheng-Han Chen. Kako piše Parade, odraslima se preporučuje barem 2,5 šalice graha i leće tjedno, upravo zbog svih hranjivih sastojaka korisnih za krvožilni sustav.
"Zahvaljujući topivim vlaknima, magneziju i biljnim proteinima, mahunarke pomažu u snižavanju LDL kolesterola i poboljšanju funkcije krvnih žila", objašnjava dr. Ragavendra Baliga.
Osim toga, mahunarke imaju nizak glikemijski indeks, ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi i pomažu u regulaciji krvnoga tlaka zahvaljujući sadržaju kalija i magnezija.
Cikla se ističe po tome što sadrži prirodne nitrate - tvari koje tijelo pretvara u dušikov oksid, spoj koji širi krvne žile i poboljšava cirkulaciju. Prema dr. Millsu, "nitrati iz cikle povećavaju razinu dušikova oksida u krvi, čime se poboljšava funkcija krvnih žila".
Ovo povrće također ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva, što dodatno podržava zdravlje srca i cirkulacijskoga sustava, dodaje dr. Anne B. Curtis s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Buffalu.
Borovnice, maline, jagode i ostale bobice odličan su izbor ako želite poboljšati funkciju krvnih žila i istovremeno smanjiti upalne procese u tijelu. "Bobičasto voće potiče stvaranje dušikova oksida, koji opušta i širi krvne žile", tvrdi dr. Catherine Weinberg.
Bobice su bogate polifenolima, spojevima s antioksidativnim učinkom koji pomažu u smanjenju kronične upale, poznatoga uzročnika brojnih kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, piše Parade.
"Kombinacija antioksidansa i hranjivih tvari u bobičastome voću izuzetno je korisna za zdravlje krvožilnoga sustava", zaključuje dr. Baliga.