Istina o đumbiru - može li nam pružiti više štete ili koristi?

Foto: 123rf 

SEZONA je virusa i prehlada i mnogi se sada češće sjete đumbira - super protuupalne namirnice koja, uzgred rečeno, ima snažan učinak i na mršavljenje. Zapravo, riječ je o namirnici koja se s pravom smatra jednom od najzdravijih na svijetu s obzirom da su njegove blagodati brojne - smiruje upale gornjih dišnih puteva, ublažava simptome astme, pojačava imunitet, umiruje želudac, dobro čisti i liječe probleme s crijevima, smanjuje upale mišića, dokazano je i da je izuzetno koristan nakon kemoterapija, a spominje ga se i kod uspješnog liječenja migrena. Ustvari - toliko je široka ta paleta njegove ljekovitosti da smo se malo začudili činjenici o njegovoj možebitnoj štetnosti. 

O tome je za američki FoxNews (iako nije potekao iz Amerike znate i sami koliko su Amerikanci ludi sa svojim "gingerom") i to nakon što se jedna mlada žena požalila na svoje gastro probleme za koje vjeruje da su povezani upravo s konzumacijom đumbira, odnosno čaja od đumbira kojeg je redovno pila svako jutro na tašte sve dok nije počela osjećati nelagodu u želudcu. 

Na njeno pitanje odgovorio je poznati TV doktor Manny Alvarez, liječnik i dugogodišnji suradnik FoxNewsa koji je otkrio nešto, kada malo bolje razmislimo, - vrlo logično.

Đumbir je dosta jaka namirnica i s tolikom ljekovitosti ponekad je potrebno zaista pripaziti. Naime, kako je objasnio gledateljima - đumbir jako dobro stimulira proizvodnju žuči koja je vrlo korisna za ljudsku probavu, no ako želudac nema što probavljati, kao što je slučaj kada ga se konzumira na prazan trbuh, onda može biti i više nego štetan jer će s toliko stimulacije dovesti do probavnih smetnji. One mogu biti od blagih do jakih, no moramo ipak naglasiti da su takve reakcije ipak relativno rijetke. Svaki je organizam različit i stoga bi bilo neumjesno đumbir proglasiti štetnim samo zato što jedan manji dio populacije ima problema s njime. No, čak i takvima đumbir neće smetati ako će ga konzumirati nakon obroka. I ne treba piti više od jedne šalice soka ili čaja od đumbira, jer je i ta količina prilično dostatna želite li podići svoj imunitet i spriječiti prehlade, viroze te mnoge druge spomenute boljke. 

Što se tiče njegove ljekovitosti te dobrog djelovanja na mršavljenje, stručnjaci često predlažu prirodnu limunadu oplemenjenu s malo naribanog đumbira, a kako je i sam limun dosta težak na prazan želudac, u kombinaciji s đumbirom doista bi mogao štetno utjecati na osjetljivost probavnog trakta i ako slučajno primijetiti takve nuspojave jednostavno samo "pomaknite" tajming kada ćete ga konzumirati. Jer kod đumbira je upravo tajming jedna od njegovih najvećih tajni.

>>>Puno je načina na koji možete pripraviti đumbir<<<  

Ako ćete ga piti naribanog u limunadi - ostavite ga nekoliko minuta kako bi stigao pustiti svoju ukusnu aromu, a ako ga pak više volite dodati jelima - i tada je tajming sve. Ovisno što preferirate: za blag okus dodajte ga na početku kuhanja, a ako vam je miliji onaj njegov specifičan ljutkasti okus - tada ga dodajte skroz na kraju, koju minutu prije serviranja. Samo pazite da ipak ne pretjerate ni tada jer bi vam možda mogao priskrbiti iritacije usne šupljine, što je također jedna od loših, ali poprilično rijetko zabilježenih nuspojava. 

I zato, prvo doručak, a nakon njega slobodno uživajte u jednoj od najzdravijih namirnica na svijetu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.