Četiri vrste povrća koje snižavaju loš kolesterol i pomažu održati zdravlje srca

Foto: Pexels

VISOK kolesterol predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje, povećavajući opasnost od srčanih bolesti i moždanog udara. Uz propisanu terapiju, jedan od najučinkovitijih načina za kontrolu razine kolesterola je prilagodba prehrane, a ključnu ulogu u tome ima povrće bogato vlaknima i antioksidansima. Redovita konzumacija određenih vrsta povrća može značajno pomoći u smanjenju "lošeg" LDL kolesterola i očuvanju zdravlja srca, piše Times of India.

Brokula

Brokula se s pravom smatra superhranom jer obiluje vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima. Vlakna u brokuli djeluju tako da vežu kolesterol i pomažu njegovu izbacivanju iz tijela prije nego što dospije u krvotok. Uz to, antioksidansi poput luteina i vitamina C štite krvne žile od oštećenja i smanjuju upale povezane sa srčanim bolestima.

Istraživanja potvrđuju da redovita konzumacija brokule poboljšava razinu kolesterola i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Najbolji učinak postiže se ako je jedete sirovu ili kratko kuhanu na pari.

Patlidžan

Patlidžan je još jedno povrće bogato topivim vlaknima koja usporavaju probavu i pomažu u eliminaciji štetnog kolesterola iz organizma. Niskokaloričan je, ali bogat vitaminima i mineralima ključnima za zdravlje srca.

Neka istraživanja pokazala su da redovita konzumacija patlidžana može dovesti do smanjenja razine LDL kolesterola i poboljšanja cjelokupnog lipidnog profila. Za maksimalan učinak na zdravlje srca preporučuje se priprema na pari ili roštilju.

Mrkva

Osim što je poznata po dobrobiti za vid, mrkva je i odličan saveznik u regulaciji kolesterola. Sadrži pektin, vrstu topivih vlakana koja sprječavaju apsorpciju LDL kolesterola u krvotok.

Antioksidans beta-karoten, zajedno s drugim spojevima, štiti krvne žile i smanjuje upalne procese. Studije potvrđuju da osobe koje često jedu mrkvu, bilo sirovu kao grickalicu ili lagano kuhanu, imaju bolje rezultate nalaza kolesterola i općenito bolje pokazatelje zdravlja srca.

Špinat

Špinat je lisnato zeleno povrće prepuno hranjivih tvari koje štite srce. Sadrži vlakna koja pomažu u snižavanju kolesterola, ali i karotenoid lutein koji sprječava oksidaciju LDL kolesterola i time smanjuje rizik od začepljenja arterija.

Bogat je magnezijem i kalijem, mineralima koji pomažu u regulaciji krvnog tlaka i osiguravaju pravilnu cirkulaciju. Najbolje ga je konzumirati svježeg, u salatama i smoothiejima, ili kratko termički obrađenog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.