Hrana s niskim glikemijskim indeksom ključna je komponenta općeg blagostanja. Sporije se probavlja i apsorbira, što znači da se dulje osjećamo siti kada je jedemo.
Prehrana bogata tim namirnicama pomaže u kontroli tjelesne težine povećanjem osjećaja sitosti i smanjenjem unosa kalorija te istovremeno stabilizira razinu šećera u krvi, što je bitno za dijabetičare.
Koje namirnice pomažu u mršavljenju, održavanju zdrave razine kolesterola i šećera u krvi? Nutricionistica Varsha Khatri podijelila je za SheFinds svoja četiri omiljena odabira.
Mahunarke
Osim što imaju prirodno nizak udio zasićenih masti i pune su topivih i netopivih vlakana, mahunarke su izvrstan izvor biljnih proteina. Uključivanje mahunarki, poput graha, slanutka i leće, u prehranu može pomoći u snižavanju kolesterola i pridonijeti smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Istraživanja pokazuju da mahunarke mogu oponašati učinke lijekova poput Ozempica i Wegovyja, koji ubijaju glad.
Bobičasto voće
Bobičasto voće bogato je dijetalnim vlaknima, uključujući topiva vlakna poput pektina. Pektin usporava stopu apsorpcije šećera u krvotok, pomažući u kontroli razine šećera u krvi.
Zob
Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, zob povećava sitost. Zob također sadrži beta-glukan, topivo vlakno za koje se pokazalo da snižava kolesterol, tako što se veže na žučne kiseline u tijelu.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su dobar izvor vitamina, minerala, zdravih masti, ali i dijetalnih vlakana. Ovi elementi pomažu u kontroli gladi i čine da se osjećamo sitima, čime se smanjuju šanse za prekomjernu konzumaciju hrane.