12 namirnica koje mogu biti okidač za migrenu, prema liječniku

Foto: Pixabay

Više od 10 posto ljudi diljem svijeta, osobito u dobi od 20 do 50 godina, ima migrenu.

"Stalno me pitaju postoji li prehrana koja može spriječiti simptome migrene. Ne postoji. Ali, određena hrana može izazvati migrenu i pogoršati simptome", tvrdi dr. Fred Cohen, specijalist za glavobolje i docent medicine i neurologije na Icahn School of Medicine na Mount Sinai.

Prema kliničkim ispitivanjima, to su:

  • kofein
  • alkohol
  • mliječni proizvodi
  • mononatrijev glutamat (pojačivač okusa koji se nalazi u prerađenoj hrani i grickalicama)
  • nitrati i nitriti (nalaze se u prerađenom mesu kao što su kobasice, hrenovke i mesne delikatese)
  • agrumi (naranča, limun, limeta i grejp)
  • umjetni zaslađivači (aspartam i sukraloza koji se često nalaze u dijetalnim gaziranim pićima)
  • hrana bogata tiraminom (odležano meso i dimljena riba)
  • luk
  • orašasti plodovi
  • fermentirana hrana (kiseli krastavci, kimchi, kombucha i kiseli kupus)
  • gluten (kruh, žitarice, pekarski proizvodi, raž i ječam)

"Uvijek govorim svojim pacijentima da obrate pozornost na prehranu. Savjetujem im da vode dnevnik glavobolja kako bi lakše identificirali moguće okidače", ističe dr. Cohen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.