Netflixova korejska hit-serija inspirirana je stvarnim pričama o nasilju u školama

Screenshot: YouTube/Netflix

SLAVA (The Glory), popularna korejska dramska serija o ženi koja se želi osvetiti kolegama iz razreda koji su je maltretirali kao tinejdžericu, vratila se na Netflix s posljednjih osam epizoda prve sezone. 

Song Hye-kyo glumi Moon Dong-eun, koja je cijeli život posvetila planiranju osvete za svoje bivše zlostavljače. Serija prati realizaciju tog plana, 20 godina nakon zlostavljanja. To je posljednja u dugom nizu korejskih serija koje koriste nasilje u školi kao radnju jer je to stvarnost u Koreji.

 

Ako često gledate korejske serije, onda se sigurno sjećate All of Us Are Dead, Netflixove 11. najgledanije serije svih vremena, u kojoj otac pokušava zaštiti sina od školskih nasilnika. I radnja serije Weak Hero Class 1 počinje kada protagonist Yeon Shi-eun, tihi uzorni učenik, nasilno uzvraća udarac svom zlostavljaču. 

Scenaristica serije Slava, Kim Eun-sook, nadahnuće je pronašla u pitanju svoje kćeri tinejdžerice: "Mama, bi li tvoje srce bilo više slomljeno da nekoga pretučem na smrt ili da mene netko pretuče na smrt?". Serija je zapravo odgovor na to pitanje. Prvi dio prve sezone bilježi psihičke i fizičke muke glavne glumice, dok drugi dio konačno otkriva hoće li pravda biti zadovoljena.

Problemi iz stvarnog života

U stvaranju serije, Kim je istraživala sustavno nasilje u školama koje desetljećima utječe na korejsko društvo. Zlostavljanje je široko rasprostranjen problem u Koreji, gdje je samoubojstvo vodeći uzrok smrti mladih još od 2007. U posljednjih nekoliko desetljeća, o tom problemu se naveliko govori, čak i vlada radi na njegovom rješavanju. Godine 2004. Koreja je donijela zakon naziva Poseban zakon o sprječavanju nasilja u školi. On je posljedica samoubojstava nekoliko tinejdžera koji su bili zlostavljani. Zakon je doveo do formiranja školskih odbora za praćenje zlostavljanja, ali prema nedavnom članku iz Korea Timesa, zlostavljanje je još uvijek veliki problem.

U Slavi, glavnog lika maltretiraju vršnjaci. Peku joj kožu uvijačem za kosu, grebu je iglama, tuku je i šutiraju. Mnogi od ovih uznemirujućih detalja temelje se na događaju iz stvarnog života koji se dogodio 2006. godine u školi za djevojčice u Chongjuu u Koreji. Tri djevojčice iz devetog razreda maltretirale su svoju razrednicu 20 dana, što je uključivalo i paljenje kože uvijačem za kosu. Zlostavljanje je rezultiralo šestotjednom hospitalizacijom zbog ozljeda, među kojima je i prijelom kosti trtice. 

Naravno, to je samo fizički danak. Nasilje uzrokuje i psihičke traume, koje žrtvu mogu pratiti u odrasloj dobi. Iako Slava koristi ožiljke od opeklina kao vizualni prikaz posljedica zlostavljanja, serija istražuje i kako se zlostavljanje odrazilo na mentalno zdravlje i životne izbore žrtve.

Zlostavljanje je ponavljajuće, štetno ponašanje koje karakterizira neravnoteža moći između počinitelja i žrtve. U korejskim dramama, ova neravnoteža obično se opisuje kao pojava u svim društvenim klasama. Istraživanja sugeriraju da se zlostavljanje događa unutar svih socioekonomskih skupina, iako je malo vjerojatnije da žrtve dolaze iz niskih socioekonomskih sredina.

U Koreji je nejednakost u bogatstvu relativno visoka i raste. Iako su priče o školskom nasilju obično ograničene na jedan grad ili instituciju, s njima se mogu poistovjetiti i tinejdžeri i odrasli - i u Koreji i u drugim zemljama.

U Slavi, protagonistica Moon Dong-eun je siromašna i ima roditelje koji ne mogu brinuti o njoj. Njezina glavna zlostavljačica, Park Yeon-jin, dolazi iz bogate obitelji. Kada Dong-eun prijavi da je Yeon-jin fizički zlostavlja, prvo učitelju, a potom i policiji, oni ne samo da je ignoriraju, već je kažnjavaju jer je optužila nekoga iz bogate obitelji. U posebno uznemirujućoj sceni, učitelj više puta udara Dong-eun usred prostorije pune nastavnika jer je prijavila zlostavljanje.

Odgovor na zlostavljanje, na ekranu i izvan njega

Sve je više slučajeva u kojima se slavna korejska imena suočavaju s optužbama za maltretiranje u prošlosti. Godine 2021. profesionalni odbojkaši Lee Jae-yeong i Lee Da-yeong izbačeni su iz svojih klubova nakon što su priznali da su verbalno vrijeđali suigrače u srednjoj školi. Prošle godine tvrtka HYBE izbacila je 16-godišnju Kim Ga-ram iz djevojačke grupe Le Sserafim nakon što su se pojavile optužbe da je pjevačica verbalno zlostavljala kolege iz razreda.

"Nadam se da će osveta protagonistice Slave biti uspješna. Tako sam pokušala voditi priču. A što se tiče kraja, trebali biste sami pogledati", poručila je scenaristica. 

Serija Slava na IMDB-u ima ocjenu 8.1/10.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.