Philadelphia je prvi grad u kojem policija više ne zaustavlja zbog manjih prekršaja

Foto: Ford

GLAVNI grad Pensilvanije je prvi veliki grad u SAD-u u kojem policija više neće zaustavljati vozače zbog manjih prometnih prekršaja. 

Zakon poznat kao Driving Equality omogućava policajcima da iz prometa isključe samo one s većim prekršajima, a razlog će nekima biti pomalo bizaran. Naime, utvrđeno je da policija puno češće zaustavlja vozila u kojima su iza upravljača Afroamerikanci.

Ovim zakonom se taj udio nastoji smanjiti i to tako što se više zbog sekundarnih prekršaja neće isključivati vozače iz prometa. U te sekundarne prekršaje ulaze primjerice nesukladnosti vezane uz odbojnike i registarske pločice, neispravna svjetla i slično. Svi koji naprave takav prekršaj dobit će samo upozorenje, i to putem pošte. 

"Ovaj zakon sprečava zaustavljanja u prometu koja promoviraju diskriminaciju uz zadržavanje onih koji promiču sigurnost u prometu“, izjavio je Isaiah Thomas, član gradskog vijeća koje je izglasalo zakon, i naglasio kako će sada policija moći više resursa usmjeriti na sigurnost svih stanovnika Philadelphije. 

Prema izvješću CNN-a, u razdoblju od listopada 2018. do rujna 2019. godine u čak 72% slučajeva policija je zaustavila tamnopute vozače. Podaci za ovu godinu kažu da je taj udio neznatno pao na 67%. Inače, Afroamerikanci čine 48% populacije grada Philadelphije.

Prema novom zakonu javnosti će biti dostupna baza podataka u kojoj će se nalaziti podaci za svako zaustavljanje, s podacima o tome tko je bio zaustavljen i koji je bio razlog. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.