Jedan od najboljih domaćih chefova preuzima kultni porečki restoran
CHEF Marko Turković, jedan od najboljih chefova na domaćoj gastronomskoj sceni, od proljeća preuzima vođenje kuhinje restorana Spinnaker u Poreču. Time započinje novo poglavlje jednog od najznačajnijih fine dining restorana u Istri, koji posluje u sastavu Valamara i ima Michelinovu preporuku.
Uz Turkovića u Spinnaker stiže i iskusni ugostitelj i batler Ivan Maljevac, koji će voditi servis. Njihov dolazak slijedi nakon što je dosadašnji chef Goran Hrastovčak sa svojim užim timom prešao u novi Valamarov projekt Harry's Piccolo Poreč, čije je otvorenje planirano u proljeće 2026. u sklopu budućeg Pical Resorta.
Poreč kao središte visoke gastronomije na Jadranu
Poreč se posljednjih godina profilirao kao središte visoke gastronomije na Jadranu, ponajviše zahvaljujući Valamarovim ulaganjima i suradnjama s međunarodno priznatim chefovima. Među njima su Miramare by Fratelli Cerea, Fogo by Bekal s Tvrtkom Šakotom i Markom Turkovićem, partnerski projekti s Anom Roš, uključujući nadolazeći JAZ by Ana Roš, kao i već najavljeno otvaranje restorana Harry's Piccolo.
Upravo je Spinnaker, pod vodstvom Hrastovčaka i voditelja restorana Zorana Gregorovića, bio polazišna točka te transformacije - restoran je osvojio Michelinovu preporuku i niz drugih priznanja te se nametnuo kao najbolja adresa za fine dining u Poreču.
Fokus na jadransku ribu u njegovim jelima
Turković u Spinnaker donosi autorski, morski orijentiran koncept, fokusiran na jadransku ribu i manje korištene vrste, uz dosljednu primjenu filozofije "od glave do repa". Njegova kuhinja bit će moderna, tehnički precizna, ali duboko povezana s lokalnom tradicijom i održivošću.
"Poreč je mjesto koje dozvoljava hrabar kulinarski iskorak. Mi nismo ovdje došli samo poslužiti jelo. I ne, nećemo samo kuhati. Mi želimo gostima otkriti istinu o moru. Moj fokus na zanemarene vrste ribe nije provokacija, već elementarna dužnost prema održivosti i autentičnosti. Želimo pružiti iskreno iskustvo - promišljeno do srži i utemeljeno na dubokom poštovanju prema svakom, pa i najmanjem, lokalnom proizvođaču. Pred nama je pothvat valorizacije onoga što je zaboravljeno", ističe Marko Turković.
Paralelno s razvojem novog kulinarskog smjera, Maljevac će oblikovati filozofiju posluživanja i odnosa prema gostima. Kao školovani batler s međunarodnim iskustvom, u Spinnakeru želi podići razinu elegancije i osobnog pristupa.
"Iznimna je čast preuzeti odgovornost za servis u Spinnakeru. Poreč već godinama postavlja visoke standarde, a mi želimo osigurati da se predanost i znanje, ona diskretna, nevidljiva posvećenost, osjeti u svakom, pa i najmanjem, detalju servisa. Mogu reći da, u duhu skromne predanosti i istinske ambicije, najavljujemo novo doba za Spinnaker", poručio je Ivan Maljevac.
Pozicioniranje Poreča kao gourmet destinacije
Tijekom zimskih mjeseci restoran prolazi kroz blagi facelifting kako bi u proljeće dočekao goste u obnovljenom prostoru, usklađenom s novim konceptom kuhinje i servisa, a dolazak Turkovića i Maljevca dio je šire Valamarove strategije pozicioniranja Poreča kao gourmet destinacije.
Spinnaker će svoju aktualnu fazu zaključiti svečanom novogodišnjom večerom 31. prosinca, nakon čega slijedi privremeno zatvaranje i priprema za novo poglavlje koje započinje u proljeće, pod vodstvom Marka Turkovića i Ivana Maljevca.