Posljedice mogu biti opasne: Evo što se događa ako konzumiramo previše jaja
BEZ OBZIRA na to što brojna istraživanja pokazuju da svakodnevna konzumacija jaja pridonosi boljem zdravlju na mnogo različitih načina, ako se pretjera s njihovom količinom, to može rezultirati određenim neželjenim posljedicama.
Kako donosi portal Eat This, konzumiranje previše jaja može predstavljati rizik za neke ljude, posebno one s određenim zdravstvenim problemima. Točnije, ljudi s rizikom od kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa možda će morati ograničiti konzumaciju ove inače ukusne i zdrave namirnice.
No kako zapravo znati koliko je jaja previše? Prema podacima Klinike Mayo, većina ljudi smije pojesti do sedam jaja tjedno bez utjecaja na zdravlje srca. Studija iz 2018. godine čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition čak je otkrila da konzumacija do 12 jaja tjedno tijekom tri mjeseca nije utjecala na faktore kardiovaskularnog rizika kod osoba s predijabetesom i dijabetesom tipa 2.
Liječnici objašnjavaju kako različiti čimbenici mogu utjecati na to koliko je jaja previše za svakog pojedinca. Osobe koje imaju bolest srca ili dijabetes trebale bi porazgovarati sa svojim liječnikom kako bi odredile svoju najbolju osobnu granicu. U međuvremenu, stručnjaci su izdvojili nekoliko mogućih nuspojava koje ćemo vjerojatno doživjeti ako konzumiramo prevelike količine jaja. To uključuje:
- povišenu razinu kolesterola
- veći rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava
- debljanje
- veći rizik od dijabetesa
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati