Nije šala, Lex Agrokor proglašen je pozitivnim događajem godine. Kad ćemo saznati tko ga je pisao?

Foto: Goran Stanzi/ Pixsell

KONTROVERZNI Lex Agrokor koji bi Hrvatsku mogao koštati milijarde eura u slučaju izgubljene arbitraže proglašen je najznačajnijim gospodarskim događajem godine. U ime i dalje nepoznatih i točno pobrojanih autora zakona, nagradu Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika primila je potpredsjednica vlade. Martina Dalić nastavlja igru skrivača, pa se zahvalila svima koji su sudjelovali "i najmanjom sugestijom" u izradi zakona.

>>Dalić nas je jučer prevarila i nije joj nimalo neugodno

Umjesto precizno definirane radne skupine, kakva se formira i za puno beznačajnije zakone, ekipa brokera, odvjetnika i konzultanata koje je okupila Martina Dalić pisala je Lex Agrokor da bi se potom sami okoristili njime.

Pisali zakon pa se naplatili od posljedica zakona

Ante Ramljak, jedan od autora, napisao si je tako lijep zakon nakon kojeg je zasjeo u Agrokor kao vladin povjerenik gdje prima naknadu od 118.941 kunu bruto (71.396 neto). Tamo je i angažirao svoju dotadašnju tvrtku, Texo Menagement. Kao autor zakona sastajao se s predstavnicima američkog strvinarskog fonda kojem je kasnije, preko sudjelovanja u roll-up kreditu kojeg su ubacili u zakon - isporučen Agrokor.

Odvjetničkom društvu Šavorić, koje je također među autorima zakona, Lex je donio savjetnički angažman u Agrokoru. Kada je otkriveno da je izvanredni povjerenik na sudu prijavio adresu na savoric.com, suradnja je naprasno prekinuta.

I brokerska kuća Interkapital svoje je sudjelovanje na izradi zakona naplatila angažmanom u Agrokoru. I oni su Ramljakovi savjetnici. U isto vrijeme dok su pisali zakon rasprodavali su dionice Agrokorovih tvrtki, pa su time njihovi fondovi izbjegli dramatični pad. Za razliku od konkurencije koja nije znala što se sprema.

O mogućim razornim posljedicama Lex Agrokora na hrvatski proračun upozoravali su ugledni pravni stručnjaci. Današnjim igrokazom, u kojem se to nemušto uz pomoć prijateljskih medija pokušali predstaviti kao pozitivan gospodarski događaj, vlada Andreja Plenkovića još jednom samo podsjeća na svoju najveći skandal. Uplitanjem u jednu privatnu kompaniju, pod krinkom zaštite javnog interesa,  zapravo su privilegirali jednog vjerovnika i teret sporova prebacili su na sve nas.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.