Župan Kolar: Treba mijenjati sustav, a ne osnivača bolnice

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar danas je Hini kazao da treba mijenjati sustav, a ne osnivača bolnice, komentirajući prenošenje osnivačkih prava nad bolnicama sa županija na državu kao dio paketa reforme zdravstva koji je jučer prihvaćen u saboru.

Rekao je da je to loša i kriva odluka, kako kratkoročno tako i dugoročno.

Komentirajući činjenicu da se reformom zdravstva osnivačka prava nad općim bolnicama prenose sa županija na državu, župan Kolar ocijenio je da se radi o velikom koraku unatrag što se tiče decentralizacije same države.

"Županije bi u uređenom sustavu bolje upravljale bolnicom"

Podsjetio je i kako već godinama upozorava na to da je takav zdravstveni sustav neodrživ. Mišljenja je da su promjene neophodne, no naglašava kako je trebalo mijenjati sustav, a ne osnivača općih bolnica.

„Sto posto sam siguran da bi županije u održivom i uređenom sustavu bolje upravljale bolnicom nego što će to raditi Ministarstvo zdravstva. Pokazalo se da smo svugdje gdje je sustav decentraliziran učinkovitiji i pristupačniji, a sve što smo centralizirali i gdje je država na neki način bila gospodar bilo je loše”, ustvrdio je Kolar.

"Ne radi se o tome tko će postavljati ravnatelja bolnice"

Objasnio je i kako se ovdje ne radi o tome tko će postavljati ravnatelja bolnice, nego je pitanje tko se može posvetiti bolnici i stvaranju uvjeta za medicinsko osoblje radi koristi pacijenata koji se ondje liječe.

„Da će netko iz jednog centra u Hrvatskoj upravljati svim općim bolnicama, neostvarivo je. Mislio sam da će prevladati zdrav razum, kao i kod Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu medicinu i specijalnih bolnica koje je država na početku također htjela centralizirati, ali to se nije dogodilo”, rekao je Kolar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.