Zrak u BiH među najzagađenijima na svijetu, ljudi su u opasnosti

Foto: Hina

GRADOVI u kotlinama i industrijskim središtima u Bosni i Hercegovini ponovo su pod visokim stupnjem onečišćenja zraka koje predstavlja opasnost za sve kategorije stanovništva, izvijestili su u jutarnjim satima iz različitih institucija koje se bave praćenjem kvalitete zraka.

Prema pokazateljima s mjerne postaje u krugu veleposlanstva SAD u Sarajevu koja nadzire koncentraciju mikročestica prašine u zraku, indeks njegove kvalitete bio je 257 na ljestvici čiji je maksimum 500.

To označava stanje koje je u tzv. ljubičastoj zoni i definirano je kao "vrlo nezdravo" te utječe na zdravlje svih osoba.

Stanje je gore jedino u New Delhiju

Na mrežnim stranicama američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) istaknut je podatak kako je gore stanje od Sarajeva na cijelom svijetu samo u New Delhiju, gdje je indeks njegove kvalitete izmjeren brojkom 306, što je već u posljednjoj, kritičnoj zoni označenoj kao opasnoj, onoj koja uzrokuje ozbiljne posljedice za zdravlje.

I mrežne stranice Air Visuala na kojima su istaknuti kumulativni podaci prikupljeni iz različitih lokalnih izvora, sadržavale su upozorenje da je u Sarajevu zrak vrlo nezdrav uz napomenu da je osim čestica prašine, velika i koncentracija ugljikova monoksida.

Slično je stanje zabilježeno i u industrijskim središtima poput Zenice i Tuzle te u Doboju, gdje je 2016. godine puštena u rad nova termoelektrana na ugljen građena kineskom tehnologijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.