Znanstvenici: Ovakve razine ugljičnog dioksida nisu viđene milijunima godina

Foto: EPA

RAZINE ugljičnog dioksida u Zemljinoj atmosferi porasle su na razine koje su sada preko 50 posto više nego u predindustrijskim vremenima, objavili su znanstvenici iz američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA).

Razina ugljičnog dioksida izmjerena na NOAA-inoj postaji Mauna Loa Atmospheric Baseline na Havajima dosegla je vrhunac za 2022. s 421 dio na milijun (ppm) u svibnju, "što nije viđeno milijunima godina", rekli su stručnjaci.

Prije industrijske revolucije - i tijekom gotovo 6000 godina ljudske civilizacije - razine CO2 bile su konstantno oko 280 ppm. Nakon razdoblja dubokih tehnoloških transformacija koje je započelo u 18. stoljeću, ljudi su prema procjenama znanstvenika u atmosferu oslobodili oko 1.5 bilijuna tona CO2, od čega će većina nastaviti zagrijavati planet tisućama godina koje dolaze.

Izvješće su zajednički objavili znanstvenici iz NOAA-e i iz Scripps instituta za oceanografiju na Sveučilištu Kalifornije u San Diegu.

"Nemilosrdno povećanje ugljičnog dioksida"

"Znanost je nepobitna: ljudi mijenjaju klimu na način na koji se naše gospodarstvo i naša infrastruktura moraju prilagoditi", rekao je administrator NOAA-e Rick Spinrad.

"Svakodnevno možemo vidjeti utjecaje klimatskih promjena oko nas. Nemilosrdno povećanje ugljičnog dioksida izmjereno u Mauna Loi oštar je podsjetnik da moramo poduzeti hitne, ozbiljne korake", dodao je.

Prema NOAA-i, onečišćenje ugljičnim dioksidom nastaje spaljivanjem fosilnih goriva za transport i proizvodnju električne energije, kao i proizvodnjom cementa, krčenjem šuma, poljoprivredom i drugim postupcima.

"Zajedno s drugim stakleničkim plinovima, CO2 zadržava toplinu koja zrači s površine planeta koja bi inače pobjegla u svemir, uzrokujući postojano zagrijavanje atmosfere planeta, što utječe na vremenske prilike, uključujući epizode ekstremne vrućine, suše i požara, kao i obilnije oborine, poplave i tropske oluje", navodi agencija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.