Otkriveno zašto na nekim mjestima u svemiru nedostaje tamne tvari

Foto: NASA/ESA/Hubble

NOVI podaci NASA-inog i ESA-inog svemirskog teleskopa Hubble pokazali su kako utjecaj plimne sile djeluje na galaksiju NGC 1052-DF4. Ovo otkriće objašnjava zašto ovoj galaksiji nedostaje većina tamne tvari.

Nakon što su analizirali raspodjelu svjetlosti i kuglastih skupova zvijezda unutar galaksije astronomi su zaključili da je gravitacijska sila susjedne galaksije NGC 1035 oljuštila tamnu tvar s NGC 1052-DF4 i da sada kreće s razaranjem same galaksije.

Neobična galaksija bez tamne tvari

Međunarodni tim stručnjaka je 2018. godine koristeći se teleskopom Hubble prvi put u našem kozmičkom susjedstvu otkrio galaksiju (NGC 1052-DF2) kojoj nedostaje većina tamne tvari. Ovo otkriće je podosta iznenadilo astronome jer znanstvena zajednica smatra da je tamna tvar (DM) ključni sastojak modela nastanka i evolucije galaksija, navodi ESA.

Zapravo, da nije bilo tamne tvari, primordijalni plin se ne bi mogao početi urušavati i stvarati galaksije jer ne bi za to imao dovoljno gravitacije.

2019. je otkrivena još jedna galaksija kojoj nedostaje tamna tvar, NGC 1052-DF4, što je dodatno potaknulo znanstvenike da istraže pravu prirodu tih objekata.

Astronomkinja Mireia Montes sa Sveučilišta New South Wales u Australiji predvodila je međunarodni tim astronoma koji je proučavao NGC 1052-DF4 kako bi otkrio gdje je nestala tamna tvar iz ove galaksije koja je od nas udaljena 45 milijuna svjetlosnih godina.

Otkrili su da gravitacijske sile susjedne masivne galaksije NGC 1035 razaraju NGC 1052-DF4 i da tijekom tog procesa uklanjaju iz nje tamnu tvar. Astronomi do sada nisu svjedočili ovakvom odstranjivanju tamne tvari jer se taj proces može uočiti samo pomoću jakog teleskopa koji može detektirati izuzetno slabe značajke.

Značaj globularnih skupova

"Koristili smo Hubble kako bismo proučili distribuciju svjetlosti unutar galaksije i raspodjelu kuglastih skupova", kazala je Montes.

Naime, znanstvenici smatraju da su globularni skupovi zvijezda nastali tijekom epizoda intenzivnog stvaranja zvijezda, a koje su oblikovale i samu galaksiju. Kuglaste skupove je lako uočiti zbog njihove kompaktne veličine i sjaja te oni mogu ukazati na neka svojstva matične galaksije.

Astronomi su stoga na temelju proučavanja i kategorizacije prostorne raspodjele kuglastih skupova u NGC 1052-DF4 dobili uvid u trenutno stanje same galaksije. Montes i njen tim uočili su prema poziciji tih skupova da ih neka gravitacijska sila odvlači od matične galaksije.

Kada su analizirali raspodjelu svjetlosti unutar galaksije, astronomi su pronašli i dokaze o plimnim ostacima, odnosno repovima materijala koji se odmiču od NGC1052-DF4, što još dodatno potkrepljuje zaključak da se radi o utjecaju plimne sile.

Dodatna analiza je pokazala kako su središnji dijelovi galaksije ostali netaknuti i da se u plimnim repovima nalazi samo oko 7% zvjezdane mase galaksije. To znači da je gravitacijska sila susjedne galaksije prvo odstranila tamnu tvar, a zatim krenula na razaranje vanjskog dijela NGC1052-DF4.

"Ovi podaci pokazuju da je prvo odstranjena tamna tvar, a da zvijezde tek sada počinju osjećati ovu destruktivnu silu", objasnio je astronom Ignacio Trujillo iz Instituta za astrofiziku Canarias u Španjolskoj.

"Vremenom će sustav oko NGC1035 proždrijeti veći dio galaksije NGC1052-DF4, a neke od njenih zvijezda će krenuti samostalno lutati dubokim svemirom", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.