Znanstvenici koriste koralje za proizvodnju "tablete za sunčanje" koja tjednima štiti od UV zraka

ZNANSTVENICI se nadaju kako će moći iskoristiti princip kojim se koralj prirodnim putem štiti od štetnih sunčevih zraka, te napraviti tabletu za sunčanje za ljude.

Takva bi tableta ljudima mogla osigurati višetjednu zaštitu od sunca za kožu i oči, čime  bi silne, a često i vrlo skupe kreme za sunčanje mogle postati nepotrebne.

Tim znanstvenika sa britanskog sveučilišta King's College posjetio je australski koraljni greben Great Barrier Reef, kako bi u suradnji sa australskim i američkim kolegama otkrio genetske i biokemijske procese koji stoje iza urođene sposobnosti koralja, piše BBC.

Kopiraju genetski kod koralja


Doktor Paul Long za Daily Mail je rekao kako je njegov tim otkrio vrstu alge koja živi u koralju i proizvodi određenu tvar koja se nakon prijenosa u koralj modificira u zaštitno sredstvo koje zatim i algu i koralj štiti od UV zračenja.

Nakon proučavanja nekoliko uzoraka ugrožene vrste koralja Acropora, znanstvenici se sada nadaju da će u laboratoriju moći sintetički replicirati ključne zaštitne tvari.

Kako je koralj pripadnik ugrožene vrste, znanstvenici će kopiranjem genetskog koda koji koralj koristi, stvoriti taj sastojak zaštitnih svojstava, a zatim će ga unijeti u bakteriju, koja pak ima sposobnost tvar replicirati puno brže i u puno većim količinama nego što se ona proizvodi u prirodnim uvjetima.

Testiranja na ljudima kroz pet godina

Također, i ribe koje su se hranile koraljem okoristile su se tom zaštitom, što je dovelo do zaključka da se ona može prenijeti unutar hranidbenog lanca.

Prije kreiranja tablete za sunčanje, prvo će biti napravljen losion koji će sadržavati iste sastojke koji su pronađeni u koralju. Prerano je reći koliki će stupanj zaštite losion, a kasnije i tableta pružati, i hoće li i dalje postojati potreba za kremama za sunčanje.

Znanstvenici kažu kako bi se zaštitna tableta na ljudima mogla početi testirati unutar pet godina, a unutar desetljeća mogla bi biti lako dostupna po niskoj cijeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.