Zlato najviše profitiralo od Brexita: Cijena na dvogodišnjem maksimumu od 1358 dolara

Foto: 123rf

ZLATO je najviše profitiralo od kaosa kojeg je na financijskim tržištima prouzročio prošlotjedni britanski referendum pa je tako cijena zlata dosegnula novi dvogodišnji vrhunac od 1,358 dolara za uncu jer su ulagači bili neskloni drugim imovinama u kombinaciji s pretpostavkama da će Brexit utjecati na proces podizanja kamatnih stopa u SAD-u. Osim plemenitih metala, većina imovine na robnim tržištima tjedan je završila u padu, poručuju iz Saxo banke.

"Izglasavanje Brexita potaknuo je globalnu makroekonomsku zabrinutost, što se odrazilo i na pad cijena industrijskih metala, osim bakra koji je bio jedna od uspješnijih roba prošlog tjedna, bez obzira što je i njegova vrijednost pala najviše kada se pogleda razdoblje od početka godine", pojašnjava Ole Hansen, rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci i ponavlja da jačanje dolara nije zaustavilo oporavak cijene zlata što je utjecalo na još jači rast cijene u eurima. S obzirom na sumnje u funkcioniranje Europske unije, ulagači neskloni rizicima zasigurno će profitirati sa zlatom denominiranim u eurima.

Nafta će se stabilizirati na 45 dolara

Pomutnja na tržištu potaknula je i pad cijene sirove nafte tipa Brent i WTI za više od šest posto prije nego što su se cijene ustalile, poručuju iz Saxo banke.

"Vjerujemo da nije bilo prevelike štete i da će se cijene kratkoročno stabilizirati na oko 45 dolara za barel. Tržište naftom već je u procesu stabilizacije, a najveći je rizik činjenica da fondovi drže duge pozicije vrijedne skoro 600 milijuna barela za oba tipa Brent i WTI. Duže razdoblje tržišne pomutnje moglo bi izazvati dodatnu prodaju otežavajući situaciju i oporavak", komentira Hansen.

Ukupno gledajući Bloombergov Commodity Index zabilježio je drugi najveći tjedni pad u ovoj godini, a najmanje zaradile ostvarivale su se u poljoprivrednom sektoru jer su špekulativni kupci računali na rast cijene ponajprije soje, kukuruza i šećera, s najvećim prometom u zadnje dvije godine, zaključuju iz Saxo banke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.