Želite električno vozilo? Uskoro ćete za to moći dobiti ozbiljan novac

Foto: Pixsell/Zarko Basic

PROŠLE je godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u samo nekoliko sati podijelio 12 milijuna kuna subvencija za kupnju električnih vozila. Ove su godine odlučili dati pet milijuna više. Natječaj za subvencioniranje kupnje električnih automobila, skutera i bicikala počet će 3. travnja točno u 9 sati. Ako razmišljate o kupnji takvog vozila, dobro zapamtite taj datum i na vrijeme pripremite papire. 

Od 5 do 80 tisuća kuna subvencija po vozilu, ovisno o tome što kupujete

Subvencije su zaista izdašne. Za električni automobil možete dobiti do 80 tisuća kuna, a za hibrid 40 tisuća. Električne motocikle, skutere i četverocikle Fond će subvencionirati s najviše 20 tisuća kuna. Najmanje će dobiti oni koji se odluče na kupnju električnog bicikla. Njih će Fond potpomoći s 5 tisuća kuna.

Pripremite dokumente i na vrijeme ih pošaljite

Do otvaranja natječaja ostalo je samo nekoliko dana, a prema iskustvima iz prošle godine novac se ekspresno podijeli i zato bi vrijeme do otvaranja natječaja trebalo pametno iskoristiti. Za dobivanje poticaja potrebno je Fondu ispunjeni i potpisani obrazac koji se može pronaći na njihovim internetskim stranicama, fotokopiju osobne iskaznice, tehničke karakteristike vozila i službenu ponudu prodavača.

Nemojte previše žuriti, prijava ne smije stići prije vremena

Tako kompletiranu dokumentaciju možete odnijeti osobno u Fond za zaštitu okoliša ili je poslati preporučenom poštom. No nemojte se slučajno previše žuriti. Stigne li vaša molba prije 3. travnja u 9 sati bit ćete automatski diskvalificirani iz natječaja. U Fondu tvrde da će svi koji dostave kompletnu dokumentaciju dobiti subvenciju do krajnjeg ukupnog iznosa od 17 milijuna kuna. 

Prošle su godine tako potpomogli kupnju 400 ekološki prihvatljivijih vozila. Ovaj natječaj vrijedi samo za fizičke osobe, a iz Fonda najavljuju da će uskoro raspisati novi za tvrtke i institucije.

Dijele novac prikupljen kroz razne ekološke naknade

Novac koji će Fond podijeliti prikupljen je raznim ekološkim naknadama. Prije svega, to su naknade za onečišćenje okoliša, naknade za otpad i posebne naknade za okoliš koje se plaćaju na vozila na motorni pogon. Tako se godišnje prikupi preko milijardu i pol kuna koje se onda troše na razne energetske i ekološke programe. No Fond se zna i preračunati pa je tako 2016. zbog sufinanciranja obnove fasada bio u minusu čak 250 milijuna kuna.

Uz to, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nije baš poznat po transparentnosti. Upravo suprotno. 

Fond koji ima povijest afera

Vinko Mladineo, nekadašnji direktor Fonda, bio je uhićen i optužen u aferi Fimi Media, ali i zbog malverzacija s otkupom PET ambalaže. Prošlogodišnji natječaj za subvencioniranje kupovine električnih vozila izazvao je skandal jer Fond nije obavijestio javnost da ga raspisuje.

Javnost je za njega doznala tek na dan objave u Narodnim novinama, a novac je podijeljen za manje od pet sati, što je stvorilo ozbiljne sumnje da su se na njega prijavili samo oni koji su imali povlaštene informacije o natječaju i znali da trebaju prije njegova raspisivanja prikupiti dokumentaciju. S obzirom na to da je ove godine natječaj puno transparentniji, nadamo se da na njemu neće biti povlaštenih kao što je bio ranije slučaj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.