Zelenski se putem videa javio na Berlinale: "Srušite četvrti zid"

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenski večeras je u videoobraćanju na otvaranju filmskog festivala u Berlinu povukao paralelu između ruske invazije i Berlinskog zida te pozvao filmski svijet da zauzme stranu u borbi između slobode i tiranije. Zelenski se prisjetio vlastitog glumačkog iskustva i pozvao kolege da sruše četvrti zid izravno se obraćajući publici.

"Dugo godina trg Potsdam bio je podijeljen Berlinskim zidom. Danas Rusija želi sagraditi takav zid u Ukrajini, zid između nas i Europe, razdvojiti Ukrajinu od njezinog izbora za vlastitu budućnost", rekao je Zelenski.

Zelenski: Umjetnost može izabrati stranu ili ostati neutralna

Berlinale, filmski festival u 73. izdanju koji je počeo danas, svoj ugled najpolitičnijeg festivala duguje upravo prošlosti podijeljenog grada iz doba Hladnog rata jer njime je prolazila crta između Sovjetskog Saveza i Zapada.

Umjetnost može izabrati stranu ili ostati neutralna, a to je ravno podršci tiranije, rekao je Zelenski. Upravo njegova iskustva iz prvih dana invazije prije godinu dana predmet su dokumentarnog filma Superpower u režiji Seana Penna, koji će premijeru imati sutra.

Anne Hathaway: Zelenski je junak našeg doba

Među zvijezdama na Berlinaleu su redatelj Steven Spielberg, glazbenik Bono Vox te glumice Fan Bingbing i Anne Hathaway, koja je bila jedna od mnogih kojima su zasuzile oči dok je Zelenski govorio.

Hathaway, koja u filmu Rebecce Miller She Came To Me, koji otvara festival, glumi terapeutkinju čiji su vlastiti demoni jednako ozbiljni kao i oni njezinih pacijenata, nazvala je Zelenskog junakom našeg doba. Fokus ovogodišnjeg festivala bit će prodemokratski prosvjedi u Iranu, kao i sukob u Ukrajini. Filmovi koje podupiru iranska ili ruska vlada zabranjeni su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.