Zdravstvena inspekcija DORH-u: Nađite osobe koje su slikale starice na istom krevetu

Foto: Hitna uživo 194, Index

ZAŠTO je vaše ministarstvo poslalo DORH-u uputu da treba naći osobu koja je fotografirala starice na istom krevetu u sisačkoj bolnici?

Pitanje je to koje je na presici upućeno Berošu.

"Imate pravo, zdravstvena inspekcija, koja je neovisno tijelo i na koju ja ne mogu utjecati, na osnovu određenih spoznaja došla je do informacije da je netko neovlašteno, i to ne samo jedna osoba nego više njih, neovlašteno fotografirao određene osobe koje su k tome u potrebi i više starosne dobi. I to je određeno kazneno djelo, zdravstvena inspekcija je smatrala da treba poslati nadležnom tijelu, a to je DORH, na daljnje postupanje. Možda će DORH isključiti da je netko neovlašteno slikao te pacijentice, međutim slika koja je bila u medijima govori suprotno", odgovorio je Beroš.

Je li vama bilo drago što vam je netko ukazao na taj problem, kako biste znali za to da to netko nije fotografirao? Ukazao na propust?

"To mogu smatrati dobrim, međutim javna objava sigurno nije bila u dobroj namjeri", smatra Beroš.

Mislite li da bi bio veći odjek u javnosti da je netko to vama poslao privatno, ili Ministarstvu?

"Moj zadatak je unapređivati hrvatski zdravstveni sustav. Mnogi od vas su mi ukazivali na neke nepravilnosti, neka se netko javi gdje nisam promptno reagirao, meni je cilj da se ovakve stvari više ne događaju, došlo to do javnosti ili ne, potpuno je svejedno", tvrdi Beroš.

Ali kakva poruka se šalje ako netko bude kažnjen zbog fotografiranja?

"Poruka poštivanja zakona. Ako zakon kaže da se ne smije fotografirati, onda se ne smije, moramo poštovati zakone RH", rekao je Beroš.

Prekršajna prijava protiv šefa sisačke bolnice

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je jučer kako je protiv ravnatelja sisačke bolnice Tomislava Dujmenovića podiglo prekršajnu prijavu nakon što je dobilo izvješće zdravstvene inspekcije o slučaju dviju pacijentica smještenih u isti krevet u sisačkoj bolnici.

U međuvremenu je, dodaju iz Ministarstva, zaprimljena obavijest ravnatelja Opće bolnice Sisak o naknadno poduzetim mjerama u vidu razrješenja dužnosti voditelja OHBP-a te o prijedlogu mjere koja će biti izrečena i medicinskoj sestri koja je na trijaži navedenog dana, unatoč dostupnosti kapaciteta, smjestila obje pacijentice na isti ležaj.

Jedna žena preminula

Podsjetimo, dvije starije žene su u bolnici u Sisku stavili na isti bolnički ležaj.

One su na isti krevet smještene na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu u sisačkoj bolnici Dr. Ivo Pedišić, a fotografija koja prikazuje ovaj čin objavljena je na Facebook stranici Hitna uživo 194. Jedna od njih leži na boku jer drugačije ne bi ni stale na ležaj. Ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović sve je pokušao opravdati rekavši da je takav smještaj pacijentica "trajao kratko". Precizirao je za Hinu da je "trajalo nekoliko minuta" i da se "to događa rijetko".

Obje žene koje su taj petak hospitalizirane u sisačkoj bolnici bile su korisnice Obiteljskog doma za starije Rebić. U toj su ustanovi potvrdili da su obje prevezene u sisačku bolnicu u petak 14. travnja, između 15 i 16 sati, sanitetskim prijevozom. 

Dan poslije, u subotu, iz bolnice su obavijestili dom da je jedna od njih preminula. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.