Završavaju se radovi na novoj zgradi Doma zdravlja u Petrinji

Foto: SMŽ

Radovi na novom Domu zdravlja Sisačko-moslavačke županije, ukupno vrijedni oko 1.7 milijuna eura, u završnoj su fazi, zgrada starog Doma zdravlja teško je oštećena u potresu i srušena, a na istom je mjestu izgrađena nova, iste kvadrature, ali drugačijeg rasporeda.

"Sama zgrada, što se tiče gradnje i opremanja, bit će gotova za koji mjesec, a vanjski okoliš očekujemo da će biti gotov do kraja godine, kada očekujemo i povratak ordinacija u zgradu", rekao je župan Ivan Celjak, koji je obišao gradilište Doma zdravlja SMŽ-a. 

Naveo je da su završeni svi armirano-betonski radovi, sada su aktualni završni obrtnički radovi.

Jedna ambulanta se seli u novi prostor

Nova zgrada građena je prema protupotresnim standardima, a svojim ulazom i sanitarnim čvorovima prilagođena je osobama s invaliditetom, odnosno osobama teže pokretljivosti.

U novu se zgradu vraćaju ordinacije koje su bile i u staroj zgradi, odnosno četiri ambulante obiteljske medicine, tri dentale medicine, zubna protetika, ambulanta ortodoncije, patronaža doma zdravlja, zavodi za hitnu medicinu i za javno zdravstvo.

Neće se vratiti ambulanta Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Opće bolnice dr. Ivo Pedišić jer će joj se osigurati novi, adekvatniji prostor na mjestu nekadašnje Vinogradarsko-voćarske škole. U novom prostoru, Odjelu će na raspolaganju biti i unutarnji bazen za grupnu hidroterapiju, izjavio je župan.

Na novoj zgradi Doma postavljena je energetski učinkovita vanjska ovojnica i stolarija, a u narednom razdoblju očekuju se završni radovi unutarnjeg i uređenje okoliša.

Na području Petrinje županija obnavlja i zgrade Opće bolnice dr. Ivo Pedišić

"Radi se o zgradi nove i zgradi stare bolnice. Na zgradi nove bolnice završeni su armirano-betonski radovi na konstrukciji prve dvije etaže, a na zgradi stare bolnice armirano-betonski radovi, odnosno radovi na konstrukciji s krovom. Trenutačno se provode unutarnji obrtnički radovi", izjavio je župan Celjak.

U protekle dvije i pol godine županija je obnovila osam zgrada domova zdravlja: u Sisku, Glini, Dvoru, Žažini, Topolovcu, Kratečkom, Galdovu, Jabukovcu, a u završnoj fazi su radovi na domovima zdravlja u Sunji, Petrinji i Sisak-Capragu.

Županija je modernizirala i medicinsku opremu za zdravstvene ustanove. "Sredstvima Fonda solidarnosti nabavili smo najmoderniju medicinsku opremu vrijednu 7.8 milijuna eura", rekao je Celjak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.