Zašto su Jadranki Kosor od nasilja među mladima važnije narodne nošnje u BiH?

U PROTEKLE je dvije godine napadnuto ili ubijeno više od 11 maloljetnika, a Hrvatska vlada smanjuje sredstva kojima se financiraju programi za prevenciju i sprječavanje nasilja među mladima! Na ovaj problem je danas upozorio SDP, nakon što je Hrvatska prije nekoliko dana šokirana još jednim ubojstvom iz objesti; u centru Rijeke do smrti je pretučen 23-godišnji student Aleksandar Abramov.

Redovito su proteklih godina hrvatsku javnost potresali slučajevi nasilja među mladima, među kojima je svakako najpoznatije ubojstvo Luke Ritza, čiji su ubojice uhićeni tek nakon višemjesečne potrage i nakon što je Index raspisao nagradu za bilo kakve informacije koje bi policiji mogle pomoći u potrazi. Dva najnovija slučaja nasilja među mladima u javnost su izašla upravo danas.

Dva mladića pretučeni zbog djevojaka

Pretučeni su 18-godišnjak iz Osijeka i 13-godišnjak iz Zagreba, a u oba slučaja batine su dobili radi djevojke. Maturanta iz Osijeka pretukla su tri mladića iz njegove škole, a na sve to nagovorila ih je njegova bivša cura koja se naljutila što ju je ostavio kad je saznao da ga je varala. 13-godišnjeg učenika Osnovne škole Augusta Šenoe u Selskoj cesti pretukao je 15-godišnjak koji je i sam nekad pohađao tu školu, a uzrok sukoba navodno je također jedna djevojka.

No, i usprkos tome, Hrvatska vlada smatra da je problem maloljetničkog nasilja manje bitan od, recimo, obnavljanja Crkvi i financiranja nogometnih klubova u BiH. Milanka Opačić, saborska zastupnica SDP-a, danas je upozorila kako je proračunom za 2010. godinu programima prevencije nasilja među djecom i mladima predviđeno 11 milijuna kuna manje nego prošle godine. Također, budžet za programe Ministarstva zdravstva koji se odnose na djecu i mlade također je smanjen za 27 milijuna kuna.

"Narodne nošnje za Hajdučku družinu Mijata Tomića mogle su čekati bolja vremena"

"Narodne nošnje za Hajdučku družinu Mijata Tomića ili skijaški klub Blidinje mogli su čekati neka druga vremena. Novcem koji je izdvojen za takve stvari mogli su se financirati preventivni programi za djecu", upozorava Opačić koja ističe da su u slučajevima maloljetničkog nasilja ubojice i napadači redovito pripadnici dobne skupine između 15 i 25 godina!

Iz Ministarstva unutarnjih poslova također stižu alarmantni podaci; samo u prvih devet mjeseci ove godine evidentirano je 315 maloljetnih počinitelja kaznenih djela! Policija također bilježi znatan broj samoubojstava i pokušaja samoubojstava među mladima, a unatoč svemu tome u Hrvatskoj i dalje postoji tek jedna psihijatrijska bolnica za djecu i mlade.

Edukacija o nasilju mora početi u školama

Opačić je zbog svega toga iznijela nekoliko prijedloga za rješavanje gorućeg problema nasilja među mladima, ali za to je potrebna financijska podrška Vlade Jadranke Kosor. SDP-ova zastupnica tako predlaže reviziju učinaka zakona koji maloljetnicima brane noćne izlaske, te prodaju cigareta i alkohola, kao i posjet kladionicama.

Također, predlažu iz SDP-a, potrebno je u školama osnovati savjetovališta, uvesti psihološki sistematski pregled za djecu i uvesti predmet zdravstvenog odgoja u škole. No, najvažnija mjera koju predlaže SDP je uvođenje preventivnih programa u škole kojima bi se djecu i mlade educiralo o problemima maloljetničkog nasilja. No, Hrvatskoj vladi to nije na listi prioriteta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.