Zašto se Trump rješava vojnih aviona kojima Amerika nadzire Rusiju?

Screenshot: YouTube/CGTN

AMERIČKI predsjednik na odlasku Donald Trump iskoristio je razdoblje između izbora na kojima je izgubio i inauguracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena da službeno povuče SAD iz međunarodnog sporazuma Otvoreno nebo.

Riječ je o sporazumu od vitalnog značaja za međunarodni mir, s 34 zemlje potpisnice. Sporazum omogućuje zemljama potpisnicama da nadziru teritorij drugih članica kroz program nenaoružanih izviđačkih letova. Sporazum je sklopljen 2002. s primarnom svrhom minimiziranja rizika od opasnosti izbijanja rata između Rusije i zapadnih zemalja, odnosno NATO saveza.

"Sjedinjene Države su 22. svibnja iskoristile svoje pravo i obavijestile potpisnike sporazuma i države sudionice o svojoj odluci da se povuku iz sporazuma", priopćio je glasnogovornik State Departmenta.  

Trump je već u svibnju ove godine službeno najavio povlačenje SAD-a iz sporazuma Otvoreno nebo, navodno zbog ruskog nepoštovanja sporazuma. Istina je da američki vojni dužnosnici već dulje prigovaraju da se Moskva nije potpuno pridržavala uvjeta sporazuma, odnosno da je ograničavala letove američkim avionima, izvještava Wall Street Journal.

Američki i ruski izviđački avioni slobodno letjeli iznad tuđeg teritorija gotovo 30 godina

Unatoč tome, američki i ruski izviđački avioni tako su gotovo 30 godina manje-više slobodno letjeli iznad teritorija Rusije, odnosno SAD-a, i u ovim izviđačkim misijama prikupljali i provjeravali informacije o protivničkim vojnim snagama i aktivnostima. Ideja iza sporazuma je da se na ovaj način sprečavaju nesporazumi i sumnje i, u skladu s time, moguća eskalacija tenzija. 

No Trumpova administracija na odlasku otišla je i korak dalje i pokrenula proceduru uklanjanja dvaju specijalno opremljenih izviđačkih aviona OC-135B koje je SAD koristio u sklopu programa Otvorenog neba.

Visoki američki vojni dužnosnik rekao je za Wall Street Journal da su ova dva aviona sad kategorizirana kao "suvišni obrambeni artikli"; što znači da ih se može prodati vojnim saveznicima po sniženoj cijeni - ili naprosto pokloniti. 

Američki avioni i oprema će ići saveznicima?

"Počeli smo likvidirati opremu. Druge zemlje mogu doći i kupiti ili jednostavno uzeti avione (bez opreme). Avioni su zaista stari i skupo nam ih je održavati. Jednostavno više nemamo potrebe za njima", dodao je dužnosnik opravdavajući Trumpov potez.

Kamere koje su avioni koristili za nadzor vjerojatno će biti poklonjene europskim saveznicima koji ostaju u sporazumu. Pentagon je planirao zamijeniti stare kamere novim digitalnim kamerama, no njih će sada transferirati drugim jedinicama zračnih snaga.

Trumpov bivši ministar obrane Mark Esper, koji je naprasno smijenjen ovaj mjesec, također je otkazao program kupnje novih izviđačkih aviona kojima bi se zamijenilo stare OC-135B, za što je Kongres već bio namijenio 41 milijun od predviđenih 250 milijuna dolara.

Biden je u svibnju oštro kritizirao Trumpovu odluku o povlačenju iz Otvorenog neba, tvrdeći da sporazum ima snažnu podršku saveznika i da se rusko nepridržavanje uvjeta trebalo rješavati kroz proceduru rješavanja razmirica predviđenu sporazumom. 

Vojni dužnosnik s kojim je Wall Street Journal razgovarao inzistirao je da cilj likvidacije aviona OC-135B nije da bi se novoizabranog predsjednika Bidena dovelo pred gotov čin i onemogućilo mu da se vrati u sporazum kad dođe u Bijelu kuću, nego ponuditi saveznicima ove avione i opremu za nadzor.

Bidenu će se biti teško vratiti u sporazum

Međutim, neki Trumpovi kritičari tvrde da je ovo "konačna usluga Putinu". S druge strane, rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je povlačenje Washingtona iz sporazuma optužujući ga za "licemjerje" i lažna obećanja iz svibnja da bi američka strana "mogla ponovo razmisliti o svojoj odluci ako dođe do promjene ruske pozicije".

"Zapravo, nitko ondje nije planirao ponovo razmisliti ni o čemu. To je bila igra za javnost, dizajnirana za obmanjivanje stranih vlada i javnosti europskih država koje su urgirale na Washington da se urazumi", navelo je rusko ministarstvo.

Ovo, međutim, nije jedini Trumpov potez na kraju njegovog mandata koji izgleda kao da je namijenjen da oteža Bidenovo poništavanje Trumpovih politika. Trumpova administracija je tako uvela nove sankcije Iranu koje će dodatno otežati eventualni povratak SAD-a u Iranski nuklearni sporazum, koji je Barack Obama sklopio, a Trump razvrgnuo. 

Također, Trump je donio odluku da se broj američkih vojnika u Afganistanu i u Iraku smanji na po 2500 u svakoj od te dvije zemlje. Vojni stručnjaci upozoravaju da 2500 vojnika nije održiv broj za odvraćanje afganistanskih talibana od osvajanja cijele zemlje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.