Zašto je HGK za put u Dubai uzela baš agenciju svog šefa? HGK: Bila je najpovoljnija

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

INDEX je otkrio da Hrvatska gospodarska komora (HGK) u Dubai na sajam EXPO od 5. do 8. ožujka vodi samo tvrtke koje joj plaćaju članarinu i sufinancira im put i to samo preko agencije čiji je vlasnik predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba. Na stranicama HGK stoji kako će HGK sufinancirati putne troškove za članove izaslanstva u iznosu do 4000 kuna po tvrtki, neovisno o broju predstavnika pojedine tvrtke, i to preko agencije E-tours.

>>HGK vodi tvrtke u Dubai preko agencije čiji je vlasnik šef u HGK

Pitali smo HGK kako su odabrali baš agenciju kojoj je vlasnik šef udruženja agencija u HGK pa su nam rekli da su odabrali najpovoljniju ponudu. "Proveden je propisani postupak za nabavu roba, radova i usluga u HGK jednostavnom nabavom koja uključuje slanje upita na minimalno tri potencijalna ponuđača te je odabrana ona agencija koja je dala najpovoljniju ponudu za adekvatan smještaj i avio karte", odgovorili su nam iz HGK.

HGK: Odabrana je najpovoljnija agencija

Poslali smo im dodatno i upit kome su još od agencija slali upit i koje su bile ponude ostalih te koliko je iznosila odabrana ponuda agencije E-tours, a sad nam je stigao odgovor.

"Hrvatska gospodarska komora ne spada u obveznike Zakona o javnoj nabavi. Pri nabavi usluga, radova i opreme poštujemo sva načela pravednog tržišnog natjecanja, kao i ona racionalnog i efikasnog trošenja sredstava. Tako je i za trošak odlaska gospodarskog izaslanstva u Dubai na EXPO 2020 poslan poziv na tri gospodarska subjekta - agencije Ban Tours, Obzor putovanja i E-Tours. Odabrana je agencija E-tours koja je ponudila najpovoljniju cijenu za hotel i avio karte u trenutku podnošenja ponude", odgovorili su iz HGK.

Žgomba tvrdi kako nema sukoba interesa

Nisu odgovorili na pitanje koliko je koja ponuda iznosila, a zanimljivo je kako je najpovoljnija baš ona čiji je vlasnik šef udruženja agencija HGK. Riječ je o Borisu Žgombi, vlasniku tvrtke Uniline koja posjeduje agenciju E-tours. On, kako smo već napisali, smatra da ovdje nema ni govora o sukobu interesa.

Žgomba: Nema sukoba interesa, ne postoji odabir agencija

"Ovdje nema nikakvog sukoba interesa jer nema ekskluzive. Postoji stotinjak gospodarstvenika, a mi u Dubai vodimo njih 25. Mi radimo manji dio posla, u ovom momentu ima stotinjak ljudi koji idu u Dubai. Ne postoji neki odabir u smislu da je HGK odabrala baš našu agenciju i da samo mi ekskluzivno vodimo tvrtke u Dubai. Razne agencije vode gospodarstvenike. Kao što je to u svakom normalnom dijelu posla, svatko se bori na tržištu", kazao je Žgomba za Index.

Sufinanciraju samo one tvrtke koje idu preko Žgombine agencije

I dok nam je on kazao da ne postoji odabir putničkih agencija za put u Dubai, zanimljivo je da na stranicama HGK jasno piše da HGK sufinancira putne troškove za članove za one koji u Dubai idu preko agencije E-tours".

HGK tvrdi suprotno od Žgombe: Proveli smo postupak odabira agencija

"Proveden je propisani postupak za nabavu roba, radova i usluga u HGK jednostavnom nabavom koja uključuje slanje upita na minimalno tri potencijalna ponuđača te je odabrana ona agencija koja je dala najpovoljniju ponudu za adekvatan smještaj i avio karte", odgovorili su nam iz HGK.

Tko može u Dubai na račun HGK?

HGK će, dodaju, sufinancirati putne troškove za članove gospodarskog izaslanstva u iznosu do 4000 kuna po tvrtki, neovisno o broju predstavnika pojedine tvrtke.

"Sufinancirat će se isključivo velike i srednje tvrtke te male tvrtke koje plaćaju dobrovoljnu članarinu pri HGK, a sufinancirat će se maksimalno 100 tvrtki po principu redoslijeda zaprimljenih prijava koje udovoljavaju navedenim kriterijima", kažu nam iz HGK.

Sufinanciranje će se, kažu, izvršiti tako da se ukupni putni trošak tvrtke umanji za iznos subvencije kod odabrane putničke agencije (op.a. dakle kod agencije u vlasništvu predsjednika Udruženja putničkih agencija HGK).

Obavijest o organizaciji navedenog događanja i sufinanciranju objavljena je, dodaju, krajem prošlog tjedna na internetskoj stranici HGK te sve tvrtke imaju mogućnost prijaviti se. Na svojim stranicama tako HGK piše kako će se Nacionalni dan Hrvatske na sajmu Expo Dubai održati u nedjelju, 6. ožujka, a otvorit će ga Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.