Zagrebačko državno odvjetništvo: Uložili smo oštru žalbu na puštanje napadača na Luku Ritza

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Zagrebu uložilo je žalbu na jučerašnju odluku Izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda da se 19-godišnji napadač na Luku Ritza pusti iz Kaznionice u Požegi.

"Uložili smo oštru žalbu na tu odluku suda. O njoj će raspravljati Vrhovni sud", potvrdila je za Index glasnogovornica zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva Dunja Pavliček. Tek kada Vrhovni sud odluči o toj žalbi će se znati hoće li 19-godišnjak, osuđen na godinu i pol zatvora, nakon što je dvije trećine kazne proveo u zatvoru, moći izaći na slobodu.

> Majka Luke Ritza: Pitajte institucije zašto je jedan od napadača pušten na uvjetnu slobodu

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić nam je kazao kako će 19-godišnjak iz zatvora moći izaći tek kada odluka bude pravomoćna, što znači da će Vrhovni sud u ovom slučaju imati posljednju riječ.


R.L. je u Kaznionici u Požegi bio od svibnja 2011. godine, a dobio je godinu i pol zatvora. Prije toga je tri mjeseca proveo u pritvoru. Uz uvjetno puštanje na slobodu, 19-godišnjaku je određeno da se dva puta mjesečno mora javljati Centru za socijalnu skrb do kolovoza ove godine. 19-godišnjak je prvo, 25. listopada 2010. godine, nepravomoćno bio osuđen zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom i nasilničkog ponašanja na godinu dana zatvora, a u ožujku 2011. godine mu je kazna povećana na godinu i pol zatvora. 

Luka Ritz je umro 12 dana nakon napada grupe mladića

Podsjetimo, Luku Ritza i njegovog prijatelja 1. lipnja 2008. godine oko 1 sat na autobusnoj stanici kod Bundeka napala je grupica mladića. Od posljedica ozljeda, odnosno krvarenja u mozgu, 12 dana nakon napada je preminuo.

Tijekom suđenja su čak tri tima vještaka analizirala što je točno uzrokovalo smrt maturanta. Naime, zagrebački vještaci tvrdili su da je aneurizma (nenormalno proširenje krvne žile) uzrokovala smrt mladića, dok su splitski i riječki tim smatrali da je uzrok smrti premlaćivanje. Upravo su oprečni nalazi zagrebačkoga i splitskoga tima bili motiv da se zatraži i treće vještačenje kojim bi se potvrdio točan uzrok smrti zagrebačkoga maturanta. "Ritz je preminuo od batina koje su mu zadala trojica napadača", bio je rezultat nadvještačkog nalaza liječnika iz Rijeke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.