PROVJERILI SMO Sprema li se zaista zabrana rada studentima?

Foto: Hina

"NE!", vrlo je jasan odgovor iz ureda Ministarstva obrazovanja na pitanje razmatra li se zabrana studentskog rada i je li itko od članova Radne skupine koja priprema nova zakon predložio takvu ideju. No, unatoč tome, u javnom prostoru razvila se žustra polemika protiv zabrane studentskog rada, a protiv takve ideje, za koju se tvrdi da ni ne postoji, reagirali su i  Mladež HDZ-a, HNS-a i SDP-a.

Kako nam je potvrđeno, novi zakon koji regulira studentski rad trebao bi se naći na javnoj raspravi već u rujnu, a ideja novog zakona je sprečavanje svih vrsta zloupotrebe zapošljavanja i rada studenata te uspostava učinkovitijeg sustava nadzora nad zapošljavanjem i radom studenata.

No, kako je došlo do toga da se raspravlja o ideji koja zapravo ne postoji a to je zabrana studentskog rada?

Sve je krenulo od medijske objave kako su nedavno na sastanku predstavnici sindikata predložili zabranu rada studenata i učenika. Kako nam kažu čelnici sindikalnih središnjica nikakvog sastanka nije bilo, a tvrde da zabranu rada nisu ni predlagali.

Ministarstvo obrazovanja: Nitko nije predlagao zabranu rada studentima

Mladen Novosel iz Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske tvrdi za Index kako nije bilo nikakvog sastanka na tu temu, kao i da nitko nije predlagao zabranu. Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata također kaže kako nije za zabranu studentskog rada te tvrdi da nije bilo sastanka na tu temu niti je formiran nekakav stav. Sever je za reguliranje studentskog rada kako bi se spriječilo izrabljivanje studenata i učenika, a čini se da je to intencija i novog zakona koji je u pripremi.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja kojeg vodi Vilim Ribić član je Radne skupine Ministarstva obrazovanja koja radi na novom zakonu, a kojim bi se regulirao rad studenata. Kako smo napisali u uvodu, Ministarstvo obrazovanja tvrdi kako ideja o nekakvoj zabrani studentskog rada nikada nije bila "na stolu".

Radna skupina pri kraju sa zakonom

U Ministarstvu obrazovanja kažu kako su nedavno predložili Vladi Republike Hrvatske da se novim zakonom na sustavan i cjelovit način urede samo pitanja koja su vezana uz obavljanje studentskih poslova, a s obzirom na to da je povremeni rad učenika reguliran postojećim propisima i da u navedenome području ne postoje otvorena pitanja koja bi se trebala regulirati novim propisom. Novi zakon koji se priprema trebao bi zaštiti studente i učenike od zloporabe te se postavlja i učinkovitiji sustav nadzora nad zapošljavanjem i radom studenata.

"Radna skupina za izradu nacrta prijedloga zakona održala je pet sjednica na kojima se raspravljalo o sustavnom rješavanju problematike vezane uz zapošljavanje i rad studenata te razmatralo različite modalitete kako bi se spriječile sve vrste zloupotrebe zapošljavanja i rada studenata i uspostavio učinkovitiji sustav nadzora nad zapošljavanjem i radom studenata", stoji u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja na upit Indexa o pripremi novog zakona.

U radnoj skupini su pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, a uključeni su i predstavnici Ministarstva financija, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva znanosti i obrazovanja te predstavnici Zajednice studentskih centara Republike Hrvatske, Hrvatskoga studentskog zbora, Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama, Hrvatske udruge poslodavaca i Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske.

Kako doznajemo novi Zakon je pri kraju, a pokretanje javne rasprave o Nacrtu prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova planirano je tijekom rujna.

A što će zaista biti u njemu i kako će reguliranjem rada pomoći studentima, tek ćemo vidjeti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.