Zaboravljeni slučaj: Pomilovanom dileru Pivcu u 10 godina treće suđenje za isti slučaj

MIRO PIVAC, zvani Miro Vlaj, vlasnik lokala Mania, na koji je lani bačena eksplozivna naprava, u četvrtak će ponovno na optuženičku klupu. Po treći put u 10 godina sudi mu se za dilanje heroina i kokaina!

Partner u dilanju sam sebi zabio nož u srce?

Još 1999. godine uhvaćen je s danas pokojnim Željkom Tomićem Kijom, nakon što je u Fiatu parkiranom nedaleko od njegovog stana u ulici Matice hrvatske pronađeno 158 grama heroina i 28 grama kokaina. Tomića su uhvatili pokraj automobila, a kod Pivca su pronašli nešto gotovine i kupoprodajni ugovor za Fiata.

Dvaput ih je nepravomoćno osudio Slavko Lozina. U drugom postupku u travnju 2001. godine, Pivac je dobio dvije i pol, a Tomić godinu i po zatvora.

Vrhovni sud presudu je ukinuo i vratio na ponovno suđenje 27. ožujka 2003. godine. Samo dan ranije na ušću Jadra u Solinu pronađen je mrtav Tomić. Zabo je sam sebi nož u srce?! Na suđenju je inače preuzeo svu odgovornost za nađenu drogu. Uvjeravao je sud da Pivac s tim nema ništa.

Predmet se vratio na splitski Županijski sud te ga je zadužila sutkinja Ivona Rupić, koja je s dvojicom kolega nedavno pojačala Kazneni odjel. Raspravu kani završiti što prije i neće joj, kaže, trebati previše vremena.

Presudu srušili kontradiktorni iskazi policajaca?!

Vrhovni sud ukinuo je presudu zbog kontradiktornih iskaza policajaca pa ih sutkinja Rupić namjerava ponovno ispitati.

Pozvat će i Josipa Buljana, bivšeg šefa Odjela za narkotike splitske PU, koji je izdao nalog za uhićenje Pivca i Tomića.Velika se prašina podigla potkraj prošle godine kad se otkrilo da je Buljan preprodao stan osuđivanog dilera Dražena Madunića. Na poslu je obrnuo 30-ak tisuća eura, premda se požalio i da je dosta potrošio u obnovu dotrajalog stana.

Rupićka, međutim, ne namjerava zvati Buljanova nasljednika Ivana Kasuma, kojega su zavidne kolege cinkale da štiti Pivca, koji od 1999. godine nema novih prijava. Nakon napisa o prijateljstvu s Pivcem, Kasum je dao ostavku, ali i dalje radi u policiji. Buljana je, pak, afera s dilerskim stanom koštala pozicije šefa hrvatskog FBI-ja u Splitu.

Na Dan državnosti pomilovan i pušten iz Lepoglave

Tomić i Pivac bili su optuženi za organiziranu preprodaju. Sada kad više nema Kije, tužiteljstvu će to biti malo teže dokazati.

Pivac je početkom 90-ih uhvaćen s gotovo kilogram heroina. Osuđen je na četiri godine zatvora, no Vrhovni sud kaznu je ublažio na godinu i po. Prihvaćeno je čak osam molbi za odgodom služenja kazne zbog stresa i psihičkih tegoba. Ubrzo nakon odlaska u Lepoglavu, na Dan državnosti, Pivac je pomilovan, a ostatak kazne zamijenjen je uvjetnom.

Za bacanje eksploziva pred njegov lokal sude braći Ahmeti i Svalina, poznatim dilerima, koji su lani pali u sklopu Uskokove akcije Parangal. Pivac je tvrdio da nema nikakve veze s tim i da je to bila poruka upućena nekom drugom. Uskok drži da su braća tako plašila konkurenciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.