Za patrijarhom Pavlom u Srbiji "žaluje" i kabelska: Blokirani programi HRT-a, OBN-a i MTV-a

SRPSKA agencija za nadzor radijskih i televizijskih postaja - Republička radiodifuzna agencija (RRA) izvijestila je jučer sve radijske i televizijske postaje na teritoriju Srbije kako moraju svoj program prilagoditi trodnevnoj žalosti koja je proglašena za 16., 17. i 18. studenog zbog smrti patrijarha Pavla.

RRA je u svom priopćenju navela kako su sve radijske i televizijske postaje dužne na dan proglašenja žalosti u svojim programima, uključujući i emisije namijenjene inozemstvu, emitirati odluku o proglašenju dana žalosti i o programu njegovog obilježavanja, obavijestiti javnost o komemoracijama koje povodom dana žalosti organiziraju nadležni organi Republike Srbije, umjesto humorističnih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom glazbom emitirati glazbu i emisije prikladne danu žalosti te uskladiti detaljnu programsku shemu u vrijeme dana žalosti. U skladu sa odredbama koje se odnose na način obilježavanja dana žalosti, zabranjeno je emitiranje narodne i zabavne muzike.

Na TV-u nema zabave dok Srbija žaluje

U skladu s tom odlukom postupili su i kompanija SBB - Srpske kablovske mreže, najveći je operater digitalne i analogne kablovske televizije i širokopojasnog interneta u Srbiji, te kablovski operateri KDS i IKOM, što je izazvalo negodovanje velikog broja korisnika. U SBB-u su agenciji Beta rekli kako su još jučer ukinuli dio programa. IKOM je na svojim stranicama obavijestio korisnike kako zbog smrti patrijarha neće emitirati programe sa zabavno-glazbenim sadržajem. Među brojnim programima koji su tijekom žalovanja blokirani na području Srbije našli su se HRT i OBN, ali i poznati glazbeni i zabavni kanali poput MTV-a.

Kablovsko-distributivni sistem (KDS), koji se nalazi u vlasništvu javne tvrtke Pošte Srbije, obavijestio je korisnike da će trajno ili povremeno biti isključeni svi radio i neki televizijski kanali: "Na osnovu uredbe Republičke radiodifuzne agencije zbog smrti patrijarha Pavla u danima žalosti bit će trajno ili povremeno isključeni svi radio kanali i sljedeći TV kanali: Zone Club, Vizant, Fox life, BBC Prime, VH 1, OBN, Melos, MTV Adria, DSF, TV E, Canale 5, RT CG, Fashion TV, RAI Uno, MTV Hits, VH1 Clasic, Enter, HRT 1 i HRT 2. Zbog trodnevnog dana žalosti neki programi neće biti emitirani". Od 64 programa koje KDS trenutno nudi pretplatnicima privremeno je ukinuto 29 kanala.

RRA: Nismo ništa naredili, poslali smo obvezujuća uputstva

Zamjenik predsjednika Vijeća RRA Goran Karadžić je za B92 demantirao kako je ta agencija uputila bilo kakvu vrstu naređenja o isključivanju nekih kablovskih kanala: "Nikakva uredba nije donesena, jer RRA ne donosi uredbe već obvezujuća uputstva. Naša stručna služba je suglasno s proglašenim danom žalosti stavila na stranice i obavijestila postaje da trebaju poštivati zakon. Obavijesti smo i kablovske distributere i oni su vjerojatno prepoznali da neki programi koji su zasnovani isključivo na narodnoj ili zabavnoj glazbi jesu nešto što je kršenje odluke o danu žalosti i sami odlučili da obustave emitiranje tih programa". Karadžić nije znao reći hoće li građanima biti umanjeni ovomjesečni računi za kablovsku televiziju s obzirom na privremeno smanjenu ponudu kanala, jer je ta odluka u nadležnosti distributera.

Čitateljica Indexa iz Srbije: Ovakvo ponašanje predstavlja potpuno nov oblik cenzure i kršenja ljudskih prava i sloboda, do sada nepoznat u Srbiji

"Obraćam vam se povodom protuustavnog i protuzakonitog ponašanja najvećeg srpskog televizijskog i internet provajdera SBB, koji je jučer poslijepodne (16. studenog) samovoljno prekinuo emitiranje nekoliko TV kanala, uključujući i program HRT-a, zbog, citiram: `dana žalosti`?! Ovakvim skandaloznim ponašanjem grubo se narušavaju Ustavom i zakonima zagarantirana prava građana, u cilju pretvaranja Republike Srbije u pravoslavnu džamahiriju, a njeni građani prisiljavaju da tuguju bez osobne odluke, na način koji je protuzakonit i suprotan njihovim vjerskim uvjerenjima i zagarantiranim pravima na slobodu i informiranje", stoji u pismu jedne čitateljice Indexa koja je ogorčena medijskom blokadom u Srbiji.

"Očigledno da je vladika Porfirije, inače član Radiodifuzne agencije (zadužene za registriranje TV provajdera), na najgrublji mogući način zloupotrijebio smrt patrijarha srpske pravoslavne crkve Pavla, kako bi konačno građanima Srbije onemogućio gledanje onih medija koji nisu po njegovoj volji, a u koje spada i javni servis susjedne države - bez obzira na njegovu veliku gledanost u Srbiji. Nedavni pokušaj RRA da ukine emitiranje HRT-a izgleda da je dobio svoju konačnu i trajnu završnicu - jer ni jedan državni organ zadužen za informiranje i zaštitu ljudskih prava i sloboda do sada nije reagirao. Ovakvo ponašanje predstavlja potpuno nov oblik cenzure i kršenja ljudskih prava i sloboda, do sada nepoznat u Srbiji", navodi čitateljica Indexa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.