Za iskakanje vlaka u Rijeci policija prijavila vanjskog prometnika i strojovođu

POLICIJA je u istrazi o iskakanju vlaka kod trgovačkog centra Tower u Rijeci utvrdila kako je preglednik vagona u Škrljevu rekao vanjskom prometniku i strojovođi da na prva tri vagona ne rade kočnice.

Vanjskom prometniku u Škrljevu je preglednik vagona rekao kako je zbog istrošenosti pločica isključio kočnice na prva tri vagona, a on se oglušio na to njegovo upozorenje i ipak pustio vlak prema Rijeci.

Verzija policije potpuno suprotna onoj koja se mogla čuti nakon nesreće

"Drugi osumnjičeni je kao strojovođa teretnog vlaka započeo vožnju vlaka sa Željezničkog kolodvora 'Škrljevo' iz Škrljeva prema Rijeci, iako ga je pregledač vagona upozorio da je uslijed istrošenosti pločica isključio kočnice na prva tri vagona čime se smanjila stvarna i potrebna kočiona masa vlaka, uslijed čega je došlo do nekontroliranog kretanja teretnog vlaka te iskliznuća i prevrtanja s tračnica", stoji u priopćenju Ravnateljstva policije te se dodaje kako je u iskakanju vlaka nastala materijalna šteta od najmanje 5 milijuna kuna.

Protiv dvojica koji su svojim nesvjesnim ponašanjem izazvali nesreću 21. studenog policija je podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci. Ovakva verzija policije je potpuno suprotna od one koja se mogla čuti prvih dana nakon iskliznuća teretnog vlaka sa 16 vagona.

Predsjednik sindikata strojovođa sumnjao na namjernu sabotažu

Tada se tvrdilo kako je strojovođa zatražio kontrolu u Škrljevu, ali da mu je nakon 25 minuta pregleda rečeno kako slobodno može nastaviti svoj put prema Rijeci, a nije upozoren da kočnice ne rade na prva tri vagona. Nakon nesreće je predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Nenad Mrgan isticao i svoje sumnje kako se radi o namjernoj sabotaži, jer je netko u Škrljevu isključio slavinu za dovod zraka u jedan dio vlaka. Mrgan je tada tvrdio da zbog toga strojovođa nije mogao kontrolirati kočnice.

Strojovođa Nenad Juričić, kojeg je sada policija i optužila za nesreću, tada je tvrdio kako su ga plavci tijekom ispitivanja prisiljavali da prizna neke radnje za koje je rekao da se nisu dogodile. "Željeli su mi smjestiti da nosim dio odgovornosti za nesreću, a ja to ne mogu jer nisam u ničem pogriješio", rekao je tada Juričić i dodao kako mu policajci u stanici čak nisu niti htjeli dati vode nakon što je u nesreći doživio veliku traumu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.